Portada > Actualitat > Notícies > Enterovirus: setze coses que cal saber

Enterovirus: setze coses que cal saber

26/05/2016

El Departament de Salut de la Generalitat ha facilitat un document per resoldre tots els dubtes que puguin sorgir entre la ciutadania

Des del passat mes de febrer s’han detectat, en punts diferents d’arreu del territori, alguns casos de nens que han desenvolupat quadres neurològics aguts greus en el context de l’aparició de simptomatologia prèvia inespecífica de probable infecció viral (febre, mocs, tos, diarrea, vòmits, erupció cutània). En alguns d’aquests casos, l’anàlisi de les mostres extretes ha estat positiva per enterovirus.

Aquest circumstància ha generat alerta i inquietud en els pares i en la ciutadania en general i és per això que, des de l’Ajuntament de Santa Eulàlia, es vol intentar donar resposta a tots els dubtes que puguin sorgir. La Generalitat de Catalunya ha facilitat un document amb 16 preguntes i respostes, que a continuació passem a exposar:

1- Que és l’enterovirus?

Cada any a la primavera i l’estiu, milers de nens pateixen una infecció per enterovirus, que es manifesten amb febre (no sempre alta), símptomes respiratoris (tos, faringitis, esternuts), símptomes digestius (diarrees) i/o símptomes cutanis (lesions a la pell i mucoses com ma-peu-boca).

Els enterovirus són un gènere de virus ARN que circulen àmpliament a la població i afecten milions de persones en tot el món cada any. Aquest gènere inclou més de 100 serotips diferents i són responsables de quadres diversos, comuns en la població infantil. Majoritàriament produeixen quadres lleus i autolimitats i sovint les infeccions són asimptomàtiques. Sovint el període d’incubació va entre els 8-12 dies. Els nens i joves tenen més risc d’infecció que els adults.

2- Com es transmet?

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria i predominen durant l’estiu i la tardor. Les persones amb infeccions asimptomàtiques també poden excretar el virus.

3- Quins símptomes dóna?

Aquests virus causen de forma freqüent una malaltia febril inespecífica lleu i autolimitada, produint sovint infeccions asimptomàtiques

Els símptomes dels quadres que ocasionen més freqüentment poden incloure:

- febre

- secreció nasal, esternuts, tos

- erupcions a la pell

- butllofes a la boca

- malestar general i dolors musculars

Els malalts amb patologia crònica (asma bronquial) poden patir complicacions respiratòries més severes.

Altres quadres que poden causar són: faringitis, símptomes gastrointestinals i meningitis asèptica. En ocasions, s’ha observat l’aparició de quadres neurològics més greus.

4- Quins són els símptomes d’alerta de complicacions neurològiques?

- Cefalea, febre i vòmits

- Somnolència marcada

- Postració marcada

- Tremolors

- Dificultat per mantenir-se de peu (bipedestació) i per caminar

- Dificultat a la parla, a la deglució o per respirar

- Paràlisi, parèsia o flaccidesa d’extremitats

5- Quines edats són les més afectades

En principi menors de 6 anys, tot i que també es pot observar en adolescents.

6- Que hem de fer si tenim dubtes del quadre clínic del nen?

Si no hi ha símptomes d’alarma, consultar amb el pediatre. Si hi ha símptomes d’alarma, anar a urgències de l’hospital.`

7- Quin són els hospitals que tenen el protocol d’aquesta patologia?

Tots els hospitals i el centres d’atenció primària disposen d’aquest protocol i poden atendre als nens. En cas de necessitat de trasllat a un altre hospital SEM efectuarà el mateix.

8- Quin és el tractament d’aquesta patologia?

Les persones amb malaltia lleu causada per enterovirus normalment només necessiten tractament dels símptomes. Generalment, es recuperen completament. Les infeccions per enterovirus que es compliquen amb quadres neurològics requereixen hospitalització i administració del tractament recomanat en cada cas .

9- Quines mesures de prevenció podem fer?

És d’especial rellevància el manteniment de mesures higièniques estrictes, amb especial atenció al rentat de mans e higiene dels nens i altres persones infectades i els seus convivents.

- Rentar freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers

- Evitar contacte estret amb persones infectades

- Evitar la transmissió respiratòria cobrint-se en tossir o esternudar amb un mocador d’un sol ús o la part interna del colze, no amb les mans.

- Netejar i desinfectar freqüentment les superfícies que puguin haver estat contaminades

- Romandre a casa durant la malaltia i evitar que els nens malalts assisteixin a l'escola.

10- Puc portar al meu fill a l’escola?

Els nens que no estan malalts han de fer vida normal i anar al col·legi o fer les activitats habituals (lleure, casals, colònies)

Els nens malalts, amb febre i símptomes respiratoris, cutanis i/o digestius, han de quedar-se a casa i evitar el contacte directe amb altres nens.

11- En l’escola del meu fill ha hagut un cas. Si porto al meu fill, correm risc de contagi?

Els nens que no estan malalts han de fer vida normal i anar al col·legi o fer les activitats habituals (lleure, casals, colònies)

Els nens malalts, amb febre i símptomes respiratoris, cutanis i/o digestius, han de quedar-se a casa i evitar el contacte directe amb altres nens.

12- Quin és el període d’incubació? Avui és dimecres i a l’escola ens han dit que hi ha un nen malalt d’aquesta malaltia i el meu fill va estar amb ell fins dilluns? És pot haver contagiat???? Que haig de fer???

Sovint el període d’incubació va entre els 8-12 dies.

Cal recordar que els nens malalts, amb febre i símptomes respiratoris, cutanis i/o digestius, han de quedar-se a casa i evitar el contacte directe amb altres nens.

Els nens que no estan malalts han de fer vida normal i anar al col·legi o fer les activitats habituals (lleure, casals, colònies)

No sempre contacte vol dir contagi.

13- Informació a donar a escoles, guarderies i casals d’infants per tal de que puguin informar adequadament als pares.

En principi informar de que la majoria de casuística te una simptomatologia lleu.

Informar dels símptomes d’alerta.

INFORMAR DE LES MESURES PREVENTIVES.

Quant temps ha de trigar a anar a l’escola un nen malalt? Quan deixi d’estar malalt. Sense febre ni símptomes respiratoris, digestius ni cutanis.

14- Per què hi ha nens que fan complicacions neurològiques i altres no??

Actualment no es coneix el motiu pel qual alguns nens desenvolupen complicacions neurològiques greus.

15- Si l’enterovirus ha existit sempre, per què aquest any hi ha tants casos de complicacions greus?

Actualment no es coneix el motiu pel qual alguns nens desenvolupen complicacions neurològiques greus.

16- Embarassades.

Les dones embarassades poden estar exposades als enterovirus. Moltes d’aquestes infeccions poden passar desapercebudes (asimptomàtiques) o tenir símptomes molt lleus. Actualment no hi ha evidencia que les dones embarassades puguin patir complicacions de l’embaràs, ara bé si s’infecta molt a prop del part, pot passar el virus al nen. Aquests nens rarament pateixen infeccions greus.

Arxivat a: General
Enterovirus

Arxius adjunts