Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament congela el rebut de l’IBI, compensant l’increment del valor cadastral amb una reducció del tipus impositiu

L’Ajuntament congela el rebut de l’IBI, compensant l’increment del valor cadastral amb una reducció del tipus impositiu

16/01/2017

Aprovat amb els vots a favor de PU, CDC i ICV-EUiA, i les abstencions d’I-ERC i PSC

El ple extraordinari celebrat el passat dijous a la Biblioteca va servir per aprovar la modificació de l’Ordenança Fiscal número 1, encarregada de regular l’Impost sobre Béns Immobles per a l’exercici 2017. L’aprovació va servir per congelar l’import del rebut de l’IBI, abaixant el seu tipus impositiu com a conseqüència de l’increment del valor cadastral imposat pel Govern Central. El tipus de gravamen per a béns urbans, doncs, es redueix del 0,793% al 0,755%. Referent als béns rústics, aquests es mantenen en un 0,655%, igual que els béns immobles de característiques especials, que ho fa en un 0,833%. La modificació de l’ordenança va comptar amb els vots a favor de Poble Unit (5), CDC (2) i ICV-EUiA (1), i les abstencions d’I-ERC (4) i PSC (1).

Segons va explicar la regidora d’Economia i Hisenda, Montse Torras, “de no haver-se abaixat el tipus impositiu, el rebut de l’IBI hagués augmentat un 5%”. El regidor d’I-ERC, Pere Cabot, va denunciar que ens els últims 5 anys l’IBI hagi augmentat un 35% “sense que això hagi suposat una millora dels serveis pels ciutadans i ciutadanes de Santa Eulàlia”. “Fa 1 any i mig, el poble va votar per un canvi de govern, i en l’aspecte econòmic no veiem que hi hagi canvis”, va subratllar Cabot. Torras va contestar que ella també preferiria que el rebut de l’IBI fos inferior, “però la realitat no és la que pensàvem quan vam arribar i hi ha un deute a pagar”. Sobre aquest punt, l’alcalde Francesc Bonet va afegir que en aquest darrer any i mig “el deute de l’Ajuntament s’ha reduït un 24%”.

El regidor de CDC, Francesc Montes, va argumentar el vot a favor del seu partit explicant que “amb les Ordenances ens vàrem abstenir, però tot allò que suposi un no increment pels ciutadans, entenem que és un pas a favor del municipi”.

El regidor del PSC, Abraham Requena, va reclamar que el canvi promogut pel govern no s’estava produint. “Encara no hi ha perspectiva d’un pressupost pel 2017, ni tampoc s’ha complert l'acord signat just abans d’aprovar-se el pressupost municipal 2016. Són dinàmiques que no ajuden”, va subratllar. “Els socialistes ens abstindrem, però si hi hagués hagut negociació amb les ordenances, en comptes de congelar-se, moltes s’haguessin abaixat”. L’alcalde Francesc Bonet va convidar a Requena a trobar-se en breu per parlar punt per punt de l'acord signat ara fa uns mesos, i valorar allò que no s'havia complert. Referent a les ordenances, l'alcalde va explicar que el PSC no havia fet en el seu moment cap proposta al respecte per tal de poder-la incloure o valorar.

Per últim, la regidora d’ICV-EUiA, Elvira Mas, va argumentar que trobava “correcte” que no s'incrementés el rebut de l’IBI. “Els impostos no haurien de ser iguals per a tots, però sé que això és impossible”, va concloure.

Arxivat a: General
Ple extraordinari del passat dijous