Portada > Actualitat > Notícies > La 5a Festa del Pagès recorda amb èxit la matança del porc

La 5a Festa del Pagès recorda amb èxit la matança del porc

13/11/2017

Més d’un centenar de persones observen de primera mà el procés d’elaboració de les carns i les botifarres

La 5a Festa del Pagès, celebrada ahir diumenge a la sala Muriel Casals de La Fàbrica, va estar dedicada a la matança del porc. Una tradició molt arrelada al nostre país que, malgrat que amb els anys s’ha anat perdent, des de la Regidoria de Promoció Econòmica s’ha volgut recuperar coincidint amb la festivitat de Sant Martí. Des de bon matí una quinzena de persones van estar treballant la carn d’un porc de 123 quilos de pes, que ja va venir mort de l’escorxador. Un cop l’animal va estar esquarterat, es va triturar la carn per posteriorment elaborar les botifarres. Un procés llarg i laboriós que va comptar amb l’atenta mirada de més d’un centenar de persones.

La sala Muriel Casals també va acollir una exposició amb més de 40 fotografies sobre la matança del porc al nostre poble en els últims 50 anys. També s’hi van poder llegir diverses entrevistes fetes a dones que havien treballat de mocaderes al nostre poble, que eren les encarregades de netejar els intestins del porc un cop feta la matança. De fet, ahir al matí, durant el procés d’elaboració de les botifarres, una antiga mocadera del poble, la Teresa Arimany, va ajudar activament.

A l’exterior de La Fàbrica no van faltar tampoc els jocs tradicionals, on hi van participar una seixantena de nenes i nenes, que van poder jugar a les bitllets catalanes, a la ferradura, al tiratxines i al bèlit.

Durant el matí, més d’un centenar de persones van poder degustar un esmorzar on l’ingredient principal va ser, com no podia ser d’una altra manera, la carn i les botifarres. Ja al migdia, unes 130 persones van degustar un dinar fet de les botifarres elaborades durant el matí, on no hi van faltar les mongetes de ganxet. La recaptació de la venda dels productes elaborats a la matança del porc, en total 130 euros, aniran destinats íntegrament al Banc d’Aliments de Càritas de Santa Eulàlia.

La 5a Festa del Pagès va estar dedicada a la matança del porc
Esquarterant el porc
Fent la carn picada
Elaborant les botifarres
La Teresa Arimany, antiga mocadera, treballant el porc