Portada > Actualitat > Notícies > Santa Eulàlia dona el tret de sortida a la campanya de trampeig de la vespa asiàtica

Santa Eulàlia dona el tret de sortida a la campanya de trampeig de la vespa asiàtica

04/04/2019

T’expliquem com crear la teva pròpia trampa per capturar aquesta espècie depredadora

L’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana acaba d’iniciar la campanya per intentar controlar i exterminar la vespa asiàtica, altrament coneguda com a vespa velutina. Dimecres passat, La Fàbrica va acollir una xerrada on hi van assistir l’especialista en rescat d’abelles i en control i exterminació de la vespa Asiàtica i membre de SERPA Catalunya, Gustavo Pou, la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament, Cristina Fígols, i la Policia Local. Pou va explicar les necessitats d’eradicar aquesta espècie i va detallar els passos que se seguiran a partir d’ara al nostre municipi per tal d’aconseguir-ho.

A dia d’avui ja s’han instal·lat a Santa Eulàlia un total de 50 trampes amb l’objectiu de donar caça, principalment, a les reines, per tal d’evitar que aquestes formin nous nius. És per això que es demana als ciutadans i ciutadanes el màxim de respecte cap a aquestes trampes, ja que la seva manipulació podria inutilitzar-les. El primer període de trampeig està comprès entre el 15 de febrer i el 30 de juny, mentre que el segon tindrà lloc entre l’1 de novembre i el 31 de desembre. Entre mig d’ambos períodes, l’objectiu serà localitzar i exterminar els nius primaris, secundaris i terciaris. En el cas que algun ciutadà detecti nius de vespa asiàtica, es demana que ho faci saber a través del número de mòbil 699 136 026, mitjançant l’aplicació WhatsApp, enviant la fotografia del niu i la ubicació.

Fins a dia d’avui només s’ha detectat a Santa Eulàlia un únic cas de niu de vespa asiàtica, localitzat l’any passat al costat del camí fluvial, tot i que estava inactiu. No obstant, la informació de la què disposa SERPA Catalunya és que altres municipis veïns de la comarca com Canovelles, Bigues o l’Ametlla del Vallès sí que tenen en actiu focus de reproducció d’aquesta espècie. És per això que, amb l’objectiu de prevenir la invasió de la vespa asiàtica al nostre municipi, s’ha iniciat aquesta campanya.

Com crear una trampa de vespa asiàtica de forma casolana?

Durant la xerrada de dimecres passat a La Fàbrica, Pou va explicar que la gent podia col·laborar en la captura de la vespa asiàtica creant i col·locant una trampa casolana dins de casa seva. És important que quan es col·loqui aquesta trampa, igual que quan es detecti un niu d’aquesta espècie, es faci saber a través del WhatsApp al número 688 919 658. A continuació us exposem el passos que cal seguir per crear una trampa d’aquestes característiques:

1) Buida una ampolla d’aigua de plàstic de litre i mig.

2) Crea un orifici de 7 mm just al mig de l’ampolla que servirà de punt d’entrada de la vespa*. Afegeix petits orificis al voltant, que servirà com a dispersió d’aromes. Pinta-hi una flor al voltant, simulant el pol·len i els pètals, utilitzant preferentment els colors vermell i groc. Repeteix aquest procediment al costat oposat de l’ampolla per tal de disposar de 2 punts d’entrada de la vespa. (Veure fotografia 1)

3) Crea un altre orifici de 4 mm just a sota del tap de l’ampolla, que servirà d’escapatòria per a altres tipus d’insectes, com poden ser abelles o mosques. (Veure fotografia 2)

4) Agafa una ampolla de 1,5 litres buida i posa-hi 1 litre de suc de nabius. Afegeix 10 cl de cervesa negra del súper i 25 cl de gasosa. D’aquesta barreja, bolca 5 cm a l’ampolla de plàstic anteriorment creada, que serveix com a trampa. (Veure fotografia 3)

5) Penja aquest objecte d’algun arbre i ves controlant el seu estat durant els propers dies. (Veure fotografia 4)

*És important saber que els orificis de 7mm serveixen perquè la vespa asiàtica pugui entrar, però no sortir. Aquesta espècie necessita agafar embranzida per tal de dur a terme el vol, cosa que dins de l’ampolla no pot fer.

Per què és important l’extermini de la vespa asiàtica?

Són dos els motius principals pels quals cal intentar controlar i exterminar aquesta espècie:

1) La vespa asiàtica és depredadora de l’abella melera, suposant això un gran problema per als apicultors.

2) És altament perillós trobar-te amb un niu de vespa asiàtica. Cada niu pot comptar amb fins a 2.000 exemplars. És una espècie molt agressiva amb qui intenta acostar-se als seu nius.

Arxivat a: General
Campanya de trampeig de la vespa asiàtica
Fotografia 1: orifici de 7 mm per a l'entrada de la vespa asiàtica
Fotografia 2: orifici de 4 mm per a la sortida d'altres insectes
Fotografia 3: omplir amb el producte creat fins a 5 cm de l'ampolla de trampeig
Fotografia 4: trampeig penjat d'un arbre
Niu de vespa asiàtica
La vespa asiàtica, a la part inferior, davant d'una abella