Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament tanca l’exercici 2019 amb superàvit, un increment del romanent de tresoreria del 41% i una ràtio d’endeutament del 28%

L’Ajuntament tanca l’exercici 2019 amb superàvit, un increment del romanent de tresoreria del 41% i una ràtio d’endeutament del 28%

01/06/2020

El plenari aprova un PEF per als anys 2020 i 2021

El ple ordinari celebrat dijous passat a la Biblioteca de Santa Eulàlia, el primer post-Covid, va iniciar-se amb un sentit minut de silenci en record a totes les víctimes del coronavirus. Els regidors i regidores allí presents, igual que el públic assistent, van guardar la distància de seguretat de 2 metres entre ells i es va fer ús de les mascaretes.

En matèria de plenari, la regidora d’Economia, Marta Domínguez, va donar compte de la liquidació del pressupost 2019 amb un superàvit de 85.382,17 euros i un romanent de tresoreria de 1.595.267,95 euros, un 41% més respecte l’any anterior. "La liquidació compleix amb els termes d’estabilitat pressupostària per un import de 1.164.561,63 euros i amb el termes de sostenibilitat financera amb un estalvi net positiu 199.082,80 euros, essent el deute viu de 2.172.408,45 euros, equivalent a una ràtio d'endeutament del 28,86%. No es compleix la regla de la despesa, on se supera en 747.436,44 euros, tot i que no ha tingut cap efecte negatiu per a la solvència econòmica de l’Ajuntament, prestant en tot moment els serveis necessaris per als ciutadans. El no compliment de la regla de la despesa és el motiu principal que ha provocat la necessitat d’elaborar un Pla Econòmic i Financer per als propers 2 anys", va explicar Domínguez.

Precisament, aquest Pla Econòmic i Financer 2020-2021 va quedar aprovat per unanimitat. La regidora d’Economia va explicar que “és un tràmit que consisteix en una projecció per als anys 2020 i 2021, que s’ha hagut de fer arran de l’incompliment de la regla de la despesa de la liquidació del pressupost 2019 i per l’incompliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària del pressupost inicial de 2020”. Aquest pla econòmic i financer consisteix en fer una previsió a dos anys vista dels ingressos i despeses per capítols partint del pressupost aprovat pel 2020 i ponderant-lo pel grau d’execució històric. L’elaboració d’aquest pla s’ha vist afectat per la situació de la Covid-19 i per la futura estimació de reducció d’ingressos. A efectes pràctics, això suposarà que per al 2020 no s’executi la inversió prevista de la renovació de la gespa del camp de futbol, valorada en 220.000 euros, i que s’hagi tingut en compte la reducció de la despesa d’energia de diversos equipaments municipals. La inversió prevista per la gespa del camp de futbol ha quedat descartada al veure que, arran de la crisi sanitària, no es podien complir els terminis inicialment previstos. Referent al 2021, l'execució d'inversions estarà subjecte a trobar finançament extern a través d'altres administracions.

El regidor d’I-ERC, Ramon Vilageliu, va explicar que s’alegrava de “no complir amb la regla de la despesa, ja que això vol dir que s’ha gastat una mica més del que marca aquesta llei tan indigna, on als Ajuntament només se’ls permet tenir sostenibilitat financera, però no capacitat d’endeutament”. El regidor de SER-CP, Abraham Requena, va explicar que aquest pla financer és fruit de l’incompliment de la regla despesa, una regla aprovada l'any 2012 amb els vots a favor del PP i Convergència i Unió. “Mentre que l'anterior govern de l'Estat va aprovar les normes fratricides de pagar deute per davant de tot, el govern actual està treballant per revertir aquestes polítiques tan salvatges”, va recalcar Requena.

Un altre dels punts més destacats del ple va ser l’aprovació, per unanimitat, de la suspensió temporal de la quota tributària de l’ordenança fiscal número 16; la taxa per ocupacions de subsòl, el sol i la volada de la via pública. Una mesura que l’Ajuntament ja havia anunciat fa dies per tal d’ajudar als comerços del municipi en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19.

En un altre punt de l’ordre del dia, el plenari va aprovar per unanimitat la primera addenda al conveni de cooperació administrativa entre el Consorci Besòs Tordera i l’Ajuntament de Santa Eulàlia per a la gestió i execució de les obres del col·lector d’aigües residuals de can Met i can Maset. L’alcalde Francesc Bonet va explicar que l’ACA posaria el diferencial aproximat de 256.000 euros arran del sobrepreu sorgit quan ja s’havia executat un quart del projecte, on finalment també s’ha aprofitat per fer algunes modificacions del traçat.

Un altre punt de l’ordre del dia destacat va ser la renúncia de tots els grups municipals de l’Ajuntament a les retribucions assignades als grups municipals pel període de 3 mesos, que ascendeix a la quantitat de 5.850 euros. Aquests diners serviran per destinar-los a actuacions per ajudar a les persones amb dificultats econòmiques a causa de la crisi de la Covid-19.

També es va aprovar per unanimitat la modificació del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, on de cara al 2020 se’ls finançarà vestuari, combustible, reparacions de vehicles i despeses diverses, per un import màxim de 5.100 euros. En aquest sentit, tots els grups de l’arc municipal van voler felicitar aquesta associació per la seva feina del dia a dia, en especial durant aquesta pandèmia.

L’única moció presentada al ple del passat dijous, a càrrec de Ciutadans i la seva representant Susana Barroso, en contra de la intervenció dels estalvis dels Ajuntaments per part del Govern d’Espanya, no va rebre el suport del plenari, on PU, I-ERC i SER-CP hi van votar en contra. Pots consultar la moció en el document adjunt a aquesta pantalla.

En l’apartat d’informació diversa, l’alcalde Francesc Bonet va anunciar que ja s’havien adjudicat les obres de reparació de l’equipament municipal La Font del Rieral i que començarien entre finals de juny i principis de juliol. També va informar del traspàs de l’IES Vall del Tenes a la Generalitat a partir de setembre. En clau Covid-19, va explicar que s’estaven elaborant les propostes per fer un Pla d’Acció per pal·liar els efectes del coronavirus, amb el posterior consens i aportacions amb els grups de l’oposició, i finalment exposant-lo a entitats i ciutadania. En aquest sentit, Bonet també va informar que a Santa Eulàlia s’havien detectat 45 positius per Covid-19 i 223 sospitosos.

Per últim, en el torn de precs i preguntes, I-ERC va preguntar al govern sobre la situació de l’exempció del 50% de l’IBI durant 5 anys, sense topall, per a aquelles famílies que havien instal·lat plaques solars durant l’any 2019. L’alcalde Francesc Bonet va explicar que s’estava treballant amb Diputació sobre aquest tema per veure quina solució se li podia donar a les 91 famílies que l’any passat es van acollir a aquesta ordenança. Una ordenança que l’any 2020 va modificar-se posant com a topall màxim a percebre 300 euros.

Arxivat a: General
Ple ordinari del passat dijous
Minut de silenci en record de les víctimes de la Covid-19
Minut de silenci en record de les víctimes de la Covid-19
Minut de silenci en record de les víctimes de la Covid-19

Arxius adjunts