Portada > Actualitat > Notícies > Finalitzen les obres de neteja de la llera del riu Tenes

Finalitzen les obres de neteja de la llera del riu Tenes

20/01/2021

Les actuacions s'han centrat en la retirada de canya americana amb arrel inclosa per evitar el seu rebrot

Aquesta setmana finalitzen les obres de neteja i manteniment a la llera del riu Tenes, que van començar el passat 1 de desembre. El projecte ha prioritzat la zona de Can Sabater, on el riu pateix un estretament important per les edificacions que hi ha a banda i banda, i els trams urbans del riu, per l'elevat risc d'inundabilitat.

Es tracta dels treballs més intensos que s'han fet des del pla d'actuació de 2011 i, principalment, s'ha efectuat la retirada de canya americana (Arundo Donax) amb arrel inclosa, per tal d'evitar al màxim possible el seu rebrot. L'empresa Naturalea i Conservació ha estat l'encarregada de dur a terme aquestes tasques. L'import de les actuacions és de 6.753,28 euros a Can Sabater i de 33.809,36 euros als altres trams del riu Tenes. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) subvenciona el 80% del cost de les obres.

Amb aquestes obres, s'aconsegueix la millora de la capacitat de desguàs de la llera mitjançant l'estassada selectiva de la vegetació, incloent arbres situats a la llera. Amb l'eliminació completa de les canyes de la llera i, quan és possible, dels marges, i l'eradicació d'altres espècies exòtiques invasores d'elevat impacte ambiental, s'ha propiciat la recuperació de la vegetació de ribera autòctona i, per tant, l'augment de la biodiversitat. La retirada de la canya americana es fa amb rizoma inclòs perquè, de no ser així, la canya rebrota molt fàcilment i ràpida i tornaria a envair la zona. Si es retira d'arrel, l'impacte de l'actuació és major, però permet eliminar-la per sempre i s'evita que s'escampi aigües avall.

Els treballs amb maquinària pesada en entorns naturals generen un impacte sobre la fauna i la flora, però és a curt termini i, a més, el benefici ambiental posterior és molt major que l'impacte causat. Al 2011, Santa Eulàlia ja va dur a terme certes actuacions a la llera del Tenes, les quals van ser contundents, però han permès que actualment el municipi compti amb una gran biodiversitat, com per exempleamb el retorn de la llúdriga. De fet, el tram del riu Tenes a Santa Eulàlia té una qualitat elevada en comparació amb altres trams de la conca.

Arxivat a: General
Obres manteniment riu Tenes