Portada > Actualitat > Notícies > El Ple aprova la renovació del conveni per a la gestió de residus

El Ple aprova la renovació del conveni per a la gestió de residus

29/01/2021

També aprova les mocions en suport al conseller Bernat Solé i de la campanya contra el Quart Cinturó

El Ple Ordinari d’ahir dijous, 28 de gener de 2021, va aprovar l’Addenda 2021 al conveni de desplegament de l’atribució de l’exercici de la competència de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de gestió de residus municipals i dels residus comercials al Consorci per a la Gestió dels del Vallès Oriental. Jordi Orriols, regidor de Medi Ambient, va explicar que es tracta de la renovació del conveni interadministratiu, el qual ha incrementat la despesa a nivell global en un 1,84%. Orriols va detallar que l’Ajuntament deixa de tenir el tercer camió “perquè acumula molts anys i molts quilòmetres” i va considerar que “el servei anual que s’està donant és molt bo”, per tant, l’increment “és molt correcte en un any de pandèmia”. Ramon Vilageliu, regidor d’Independents-ERC, va assegurar que “la història de Santa Eulàlia té un abans i un després del Porta a Porta, el que ens està ensenyant uns bons hàbits i contribuïm a que sigui un dels pobles més nets”. El regidor de SER-CP i PSC, Abraham Requena, va justificar el seu vot a favor, ja que “donarà força a que el Porta a Porta s’implementi al conjunt del Vallès Oriental”. El punt es va aprovar per majoria amb l’abstenció de Ciutadans.

Abans de l’aprovació del primer punt del Ple, que va tornar a ser telemàtic, l’alcalde Francesc Bonet va informar de la instal·lació dels dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics; de les obres del camí de vianants de la Campinya i la il·luminació del carrer Girona; de les obres del Camí de Caldes, les quals suposen l’última fase d’un procés que ha durat molts anys i que soluciona un greu problema mediambiental en aquest punt; i de la celebració de l’Assemblea Jove. Finalment, Bonet va informar de la situació per la Covid-19 a Santa Eulàlia: en els últims set dies s’han registrat 26 nous casos al municipi, sumant un total de 292 casos des de l’inici de la pandèmia.

El segon punt, aprovat al Ple per unanimitat, va ser la modificació del topònim de Casa Mauri pel de Ca La Magó i la inclusió d’aquesta denominació en el padró i en el nomenclàtor municipal.

La primera de les mocions presentades, en aquest cas per Independents-ERC, va ser en suport al Conseller Bernat Solé, acusat de desobediència greu per l’1 d’octubre. Cristina Gallego, regidora d’Independents-ERC, va explicar que la moció “dona suport també a la resta d’alcaldes que van fer possible la votació” i que la presenten al no estar d’acord “amb cap símbol l’opressió a la llibertat d’expressió”. Abraham Requena va considerar que “el conflicte s’ha de resoldre des de les institucions”, justificant la seva abstenció, i Susana Barroso va dir que hi votaria en contra perquè estan “a favor de la separació de poders”. La moció es va aprovar amb els vots a favor de Poble Unit i d’Independents-ERC.

La segona moció del Ple, també presentada per Independents-ERC, va ser de la campanya contra el Quart Cinturó en relació a la caducitat de l’expedient ambiental del tram Terrassa-Granollers. Cristina Gallego va detallar que “des de fa 25 anys hi ha un gruix de gent que fa campanya en contra del Quart Cinturó, aportant alternatives més sostenibles”. El grup municipal considera l’obra ara encara més innecessària per “la reducció de la mobilitat, sobretot pel canvi climàtic i ara amb la pandèmia que ha portat el teletreball”. Susana Barroso, que es va abstenir, va explicar que “l’obra reduiria el volum de trànsit a l’interior de Sabadell i Terrassa i també evitaria el pas de camions i la millora de les comunicacions”. Abraham Requena, que també es va abstenir, va dir que “moltes infraestructures catalanes estan col·lapsades, com l’AP-7 i la C-17, per això és necessari que es facin noves vies per reduir aquesta mobilitat”. Requena va considerar que “cal debatre més per trobar una solució adequada entre sostenibilitat i mobilitat”. Per la seva banda, Francesc Bonet va dir que Poble Unit hi votaria a favor “perquè si ha caducat, s’ha de fer efectiva” i va recordar que “un dels estudis que es van presentar per fer el Quart Cinturó divideix Santa Eulàlia en dos”, a més que “la C-17 està en obres per afegir-hi un tercer carril i els peatges obriran aviat barreres”. La moció es va aprovar per majoria.

Presentada per Independents-ERC i l’Assembla Local de la CUP Santa Eulàlia, la tercera moció del Ple, aprovada per unanimitat, era en suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de proposta de llei de declaració del Parc Natural del Montseny de Paratges Naturals d’Interès Nacional i de Reserves Naturals Integrals. Ramon Vilageliu va fer un repàs a la legislació al voltant del Montseny, el qual va considerar “el pulmó de la zona metropolitana nord, zona molt rica per la flora i la fauna”. Vilageliu va assegurar que “es fa necessària una llei que hi eviti l’assistència massiva”. Abraham Requena va dir que “serviria per protegir altres espais d’alt valor ecològic” i Jordi Orriols va afegir que “es tracta de defensar un element que forma part del nostre paisatge”.

L’última de les mocions, presentada per Ciutadans, era perquè s’adoptin totes les mesures necessàries per reduir l’enorme pujada del preu de l’electricitat. Susana Barroso va explicar que la moció vol “instar al govern espanyol a implementar mesures, com ajudes econòmiques directes a consumidors i empreses i acords amb les empreses subministradores”. Ramon Vilageliu va dir que hi votarien a favor, “tot i que part d’aquestes mesures l’Ajuntament ja les aplica, però l’energia és un bé preuat i bàsic i cal legislar-ho”. Abraham Requena, que es va abstenir, va comentar que “el control està en mans d’empreses privades i això dificulta l’acció del govern”. Poble Unit també s’hi va abstenir al no estar d’acord amb les formes en les que es proposen les mesures.

Finalment, en els precs, es va parlar de les properes eleccions del 14 de febrer. Per la seva banda, Ramon Vilageliu va demanar “agilitzar el procés perquè Santa Eulàlia pugui emetre certificats digitals”, documents que faciliten el vot per correu, i Abraham Requena va reiterar la petició d’habilitar un nou col·legi electoral per evitar aglomeracions al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Requena també va parlar de la necessitat d’ampliar la plantilla de la Policia Local. L’alcalde, en resposta als precs, va explicar que ja s’han convocat tres places noves per a la Policia i va assegurar que ja s’està treballant “perquè les eleccions a La Fàbrica siguin segures i s’estan adoptant totes les mesures necessàries”, alhora que va animar a la població a demanar el vot per correu.

Trobareu el vídeo del Ple complet al canal de Youtube de l’Ajuntament.

Arxivat a: General
Ple 28 gener 2021