Portada > Actualitat > Notícies > El romancer Jaume Arnella guanya el Premi Enderrock a la Trajectòria

El romancer Jaume Arnella guanya el Premi Enderrock a la Trajectòria

09/04/2021

El santaeulalienc és considerat l'últim romancer dels Països Catalans i compta amb més de mig segle de trajectòria artística

El santaeulalienc Jaume Arnella (1943) va rebre ahir al vespre el Premi Enderrock a la Trajectòria, pels seus més de 50 anys de carrera artística. Arnella explica que li ha fet especial il·lusió rebre aquest premi perquè admira la revista Enderrock "des de sempre perquè és l'única revista de música en català de qualitat i que han picat pedra". Alhora, el romancer destaca que li ha fet "molta gràcia rebre el premi al costat de Biel Majoral i Vicent Torrent, dos referents de la música a Mallorca i al País Valencià". Podeu consultar la resta de premiats de 2021 a la pàgina web d'Enderrock.

Jaume Arnella explica que "el futur del romanço està assegurat", ja que, per exemple, hi ha un grup de punk, Fetus, que ha versionat cançons reivindicatives seves de fa dècades i "les ha transformat a un llenguatge que arriba a la gent jove". "Tot i ser estils molt diferents, fan cançons meves i això és fantàstic", assegura Arnella.

La carrera professional de Jaume Arnella va començar el 1967 amb el Grup de Folk, una formació amb la qual va enregistrar dos discs. Més tard, va formar part de grups emblemàtics de la música popular catalana, com Els Sapastres, la Cobla Cotofluix i l'Orquestrina Galana. El 1973 va iniciar la seva carrera en solitari col·laborant assíduament amb el pianista Rafel Sala. Des de 1987 s'ha dedicat als romanços tradicionals i a la composició pròpia. Té 40 discs publicats, va ser cofundador del segell discogràfic Als Quatre Vents i del projecte Tradicionàrius, entre molts altres projectes.

L'any 1991 va rebre el Premi Nacional com a intèrpret de música tradicional catalana de la Generalitat de Catalunya i compta amb altres reconeixements com la Creu de Sant Jordi (2001), el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla (2003), el Premi Memorial Lluís Companys (2014) i el Premi Joan Coromines de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (2019).

Santa Eulàlia li va dedicar a Arnella el Sopar Literari de 2019, que va servir com a homenatge al romancer. Jaume Arnella, veí de Santa Eulàlia, ha estat molt vinculat al municipi, participant en diferents actes culturals, socials i associatius.

Arxivat a: General
Jaume Arnella Premi Enderrock 2021
Premis Enderrock 2021 (foto de Xavier Mercadé)
Homenatge Joan Ruiz i Calonja