Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament aprova el pressupost de 2022, de 9,48 milions d’euros

L’Ajuntament aprova el pressupost de 2022, de 9,48 milions d’euros

02/02/2022

Entre les inversions d’enguany, hi destaquen les obres de la segona fase de la Font del Rieral

L’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana va aprovar en el Ple Ordinari de dijous passat el pressupost de 2022, que ascendeix a un total de 9.478.328,82 euros. Tot i ser un 5,32% inferior al de l’any passat, que superava els 10 milions d’euros, el d’enguany segueix sent un pressupost elevat i manté la tendència expansiva dels últims cinc anys. Així mateix, el Ple va aprovar el pressupost de l’Organisme Autònom Set Comunicació, de 100.058,49 euros. Els pressupostos es van aprovar amb els vots a favor de Poble Unit i l’abstenció de l’oposició (Independents-ERC, SER-CP i Ciutadans).

Marta Domínguez, regidora d’Economia, va explicar que es tracta d’un “pressupost extensiu i transformador, que aposta pel benestar social, el manteniment de diverses zones del poble, l’ensenyament, la cultura, el medi ambient, els esports, la participació i tot el necessari per aconseguir un poble més net, acollidor i respectuós amb el medi ambient”.

La regidora d’Independents-ERC, Cristina Gallego, va puntualitzar que estan d’acord amb molts punts del pressupost, però que hi troben a faltar altres coses que pel seu grup són importants i, especialment, “un pla que englobi les línies d’actuació del govern”. Abraham Requena, regidor de SER-CP, va retreure a Poble Unit que “no s’hagi acceptat cap proposta de l’oposició”.

 

S’AMORTITZEN ELS PRÉSTECS

Un any més, el pressupost està marcat per la COVID i les accions d’atenció a les persones. Recentment s’ha tancat el Pla COVID, un conjunt de 51 accions de reconstrucció i emergència amb un cost de 221.759 euros. Amb la continuïtat de la pandèmia, aquestes despeses s’han integrat en el pressupost ordinari.

Al pressupost de 2022 torna a haver-hi una càrrega pressupostària dels préstecs ICO, “la qual hagués estat superior si en aquests darrers anys no s’haguessin fet els deures”, segons Marta Domínguez. Els préstecs finalitzen al 2023 segons les taules d'amortització, però el govern espera acabar de liquidar-los durant aquest any, ja que es preveu fer una amortització anticipada, encara que no consti explícitament al pressupost inicial de 2022. Això, però, ha dificultat poder fer front a tota la despesa corrent. Aquest fet es reflecteix, per exemple, en el capítol d’inversions, on només hi ha una dotació de 17.530,51 euros en recursos propis dels més d’1,3 milions d’euros del total.

Així, pel que fa a l’endeutament, la ràtio d’endeutament és del 24,77% sobre Drets Reconeguts Nets Previstos.

 

AUGMENTA UN 10% LA TAXA D’ESCOMBRARIES

Tot i que els ingressos corrents s’incrementaran en un 6,68% (més de 500.000 euros en relació a 2021), els ingressos per operacions de capital seran un 80,45% inferiors. Això es deu al fet que el gran gruix de subvencions derivades del PUOSC i del PGI 20-23 es van comprometre el 2021 i és que, de fet, són subvencions que s’atorguen pel global de cada mandat. Alhora, els ingressos s’han reduït per la sentència de les plusvàlues.

En relació als impostos, en destaca l’increment del 4% de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), encara que l’augment sobre els ingressos  previstos sigui del 2,65%, degut a les bonificacions per la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. Pel que fa a les taxes, l’augment més significatiu és el de la Taxa del servei de recollida d’escombraries, que s’incrementa en un 10,11%, coincidint amb la implementació del pagament per generació. A partir d’aquest any, es premia les llars que fan un bon ús del servei Porta a Porta, de manera que es pagui realment el que costa el tractament i el reciclatge dels residus generats al municipi. Marta Domínguez va remarcar: “Els veïns i veïnes de Santa Eulàlia estan fent molt bé els deures i voldríem destacar l’excel·lència de la gent del poble que fa una molt bona feina en matèria de residus”.

 

L’ANY EN QUÈ S’EXECUTARAN GRAN PART DE LES INVERSIONS DE 2021

En relació a les despeses, les de personal s’han incrementat un 7,54% respecte les de 2021, ja que es preveu un increment lineal del 2% dels sous. A més, dins del capítol II de Despeses en Béns Corrents i Serveis, en destaca l’augment en la conservació i manteniment de les vies públiques, que s’incrementa en uns 25.000 euros, i el manteniment de parcs i jardins, que puja gairebé en 15.000 euros, així com la despesa relacionada amb la neteja dels edificis municipals, ja que el nou contracte serà més ampli i afectarà més equipaments.

El Pla d’Inversions de 2022 ascendeix a 1.314.135,57 euros, un 45,6% inferior a l’any passat. No obstant, hi ha un elevat número d’inversions amb finançament reconegut o compromès que s’arrosseguen de 2021 i que s’incorporaran a 2022. Aquestes inversions sumen gairebé 1,4 milions d’euros. A més, al 2021 ja s’havien duplicat les inversions previstes, arribant a un total de 2,4 milions d’euros.

Les reformes a l’equipament de la Font del Rieral seran el projecte més important d’aquest any. L’inici de la segona fase de les obres permetran adequar l’edifici a les necessitats d’un espai per a joves, la proposta que va sortir guanyadora del procés participatiu per decidir-ne el seu ús. Al pressupost de 2022 es preveu una inversió de 258.113,70 euros, finançat amb préstec. També en relació als equipaments municipals, es preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Ajuntament (26.000 euros, finançat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona).

En relació a les inversions en vies públiques, el pressupost de 2022 preveu la perllongació de l’itinerari de vianants a la carretera de Barcelona (175.000 euros, finançat amb préstec), les obres al Camí de la Rovira per millorar l’accés a l’Institut (75.000 euros, finançat amb préstec) i la millora de la seguretat per als vianants al camí de la deixalleria (12.490,51 euros, finançat amb recursos propis), i la vorera del Camí de Can Sabater (77.000 euros, finançat amb préstec, que se sumen a les obres previstes de 2021). També enguany se senyalitzarà el Sender Ronçanenc, gràcies a una subvenció de 17.000 euros de la Diputació de Barcelona, per tal de millorar els entorns naturals de Santa Eulàlia i promocionar el turisme al municipi. Aquest any s’executarà un dels grans projectes de 2021, que es va sotmetre a un procés participatiu entre la ciutadania: la reforma de la Plaça Onze de Setembre.

En l’àmbit d’urbanisme, en destaquen les obres del gual del Torrent del Sorral (165.429,9 euros, finançats amb subvencions de l’ACA i el Consorci del Besòs i amb préstec) i el gual de la Font de Sant Cristòfol, que s’incorpora del pressupost de l’any passat.

A banda de les inversions en el sistema de recollida de residus i les millores en els diferents equipaments educatius i culturals, en destaca la inversió en l’enllumenat (163.000 euros, finançat amb préstec), per aconseguir una il·luminació amb tecnologia LED al municipi que sigui més eficient i sostenible.

 

Adjunt a aquesta notícia hi trobareu tota la documentació relativa al pressupost de 2022.

Podeu visualitzar el Ple Ordinari del mes de gener complet al canal de Youtube de l’Ajuntament de Santa Eulàlia.

Arxivat a: Economia
Ple gener 2022

Arxius adjunts