Portada > Actualitat > Notícies > Santa Eulàlia acollirà la 12a edició de la Fira del Tomàquet el 23 i 24 de juliol

Santa Eulàlia acollirà la 12a edició de la Fira del Tomàquet el 23 i 24 de juliol

06/07/2022

Una de les novetats d'enguany és "Tomàquet al plat", unes jornades gastronòmiques als restaurants de Ronçana Comerç Actiu

La 12a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, arribarà a Santa Eulàlia de Ronçana el cap de setmana del 23 i 24 de juliol, de 9 a 14h al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Les varietats locals de tomàquets del Vallès seran les protagonistes de la fira i de les diferents activitats que s'organitzaran dissabte i diumenge.

Els dos dies de la fira es podran fer visites guiades a l'hort de l'Espelt, a càrrec de Llavors Orientals (a les 9.15h i a les 11.15h), participar del taller familiar a càrrec d'Agromosaic (10.15h) i tastar les diferents varietats antigues de tomàquet de la mà de Slow Food Vallès (11.15h).

Alhora, dissabte a les 12.15h es farà la presentació i degustació del gaspatxo termal, elaborat amb aigües minero-medicinals de Caldes de Montbui i amb tomàquets de proximitat, i a les 13h hi haurà un show cooking amb l'elaboració de quatre tapes fetes amb tomàquets de varietats locals, a càrrec del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental. Es podrà degustar i presenciar com es cuinen els plats comprant un tiquet (2 euros).

El diumenge 25 a les 12.15h es farà la presentació de Conserva de Tomàquet, un projecte de col·laboració de grups de consum agroecològics del Vallès i Maresme, i a les 13h hi haurà música en directe a càrrec del grup musical Slim Bay Seals.

Santa Eulàlia, un referent a la comarca

El conseller de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Àlex Valiente, en el transcurs de la presentació que es va fer ahir a la tarda a El Molí d’en Vendrell, va posar en valor la implicació de dos municipis en la Fira d’enguany: “A mi el que més m’agrada de la Fira és veure sinèrgies entre dos municipis, perquè una de les coses que els hi amoïna més als productors, que tenen un producte amb una qualitat impressionant, és com comercialitzem aquest producte i accions com les que feu als dos municipis són molt importants” i afegia que “amb la implicació de l’associació de comerciants de Santa Eulàlia i també dels restauradors dels dos municipis, i el treball de recuperació de Llavors Orientals, tenim tot el cercle tancat i un model d’èxit”.

L’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Francesc Bonet, es mostrava “orgullós que al nostre municipi se l’identifiqui amb la proximitat, amb productes de la terra, el tomàquet, la llavor, la natura, l’entorn verd; creiem que ens dona un valor afegit” i afegia que “volem donar visibilitat al producte i que la gent del territori el consumeixi i el faci seu”.

Per la seva part, Ricard Alcojor, de l’associació Llavors Orientals, tot i posar en valor que la Fira està consolidada, advertia que “tot i que el teixit que hem anat fent amb la Fira Lliga’t a la Terra entre productors i teixit humà amb l’hort familiar està molt consolidat, curiosament els productors ho estan passant molt malament perquè, arran de moltes coses que estan passant, estan baixant les vendes un 40% i tenen problemes de comercialització” i animava: “hem de mimar una mica més aquests productors per a què puguin arribar a tot arreu, perquè si no hi ha productors ni terra, difícilment podrem trobar aquests tomàquets”.

"Tomàquet al plat", les primeres Jornades Gastronòmiques al municipi amb restauradors i comerços

L'edició d'enguany de la Fira del Tomàquet anirà acompanyada, per primera vegada, de les Jornades Gastronòmiques sota el títol "Tomàquet al plat". Amb la col·laboració de Ronçana Comerç Actiu, 10 restaurants de Santa Eulàlia oferiran del 8 al 24 de juliol plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca. Els restaurants són Can Farell, Can Juli, Can Rajoler Fusión, L'Àmfora, La Bimba, La Fàbrica, La Mama, La vostra pizza, Petra II i Pizzeria Di Mara.

La presidenta de Ronçana Comerç Actiu, Sònia Padilla, va explicar la implicació de l'associació en la Fira: "Vam pensar en fer arribar aquestes varietats recuperades de tomàquets a la gent del poble, perquè conegués més la Fira, no només els dies que se celebra sinó durant tres setmanes, i els restauradors s'hi van abocar de ple". La iniciativa inclou, a més, una nova edició de l'Objecte Infiltrat amb més de 20 comerços participants.

Les Jornades Gastronòmiques a Caldes de Montbui, del 22 al 31 de juliol

L’oferta de tomàquet de varietats recuperades es completa amb les jornades gastronòmiques a Caldes de Montbui, que se celebraran del 22 al 31 de juliol. Es podrà degustar el ja famós Gaspatxo termal i, com a gran novetat que va anunciar la regidora de Turisme de Caldes de Montbui, Carme Germà, en el transcurs del concert que se celebrarà la nit del 22 de juliol se servirà un xupito fet amb licor de tomàquet. La regidora va mostrar la seva satisfacció per participar a la Fira: “Vam quedar molt contents l’any passat, que vam participar per primer cop, perquè és una Fira molt treballada i consolidada i, a més, a Caldes vam fer un estudi sobre les varietats de tomàquet calderí i volíem aportar el nostre gra de sorra”.

 

Trobareu en adjunt a aquesta notícia el programa complet de la 12a Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana i tota la informació de les campanyes de Ronçana Comerç Actiu.

Arxivat a: Promoció Econòmica
Presentació 12a Fira del Tomàquet
Programa 12a Fira del Tomàquet
Tomàquet al plat

Arxius adjunts