Portada > Actualitat > Revista Ronçana

Revista Ronçana

Contingut extret de l’Anuari 2015

Director: Pere Farriol

Consell de Redacció: Aaron de Larrazàbal, Pere Cabot, Jaume Dantí, Lluís Galobart, Martí Glez. de Mendiguchia, Pep Margenat, Vicenç Relats i Ramon Vilageliu. 

Telèfons: 938449193 i 938448945

C/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Un any més, l’activitat de la Revista Ronçana ha consistit en la publicació de cinc revistes des del passat desembre del 2014 (compren els números 275 al 279), tots ells amb una extensió entre quaranta-dos i cinquanta fulls, a les que cal afegir les portades. I amb aquest any, ja son quaranta-set anys de publicació ininterrompuda.

Com ve sent habitual, hem mantingut les seccions fixes de Tribuna que conté articles d’opinió dels col·laboradors, normalment sobre temes d’actualitat, també destinem un espai a les notícies de tots els pobles de la Vall del Tenes que els corresponsals consideren adients; les Entitats que tenen la seva seu a Santa Eulàlia també tenen un espai que utilitzen al seu criteri; uns apartats destinats a la Comunitat Cristiana, a la Cultura, a la informació relativa a esports i un lloc destinat a la  meteorologia, etc., i quan s’escau, intentem fer-nos ressò de treballs realitzats i publicats per persones que resideixen als pobles de la Vall del Tenes.

A banda de les seccions indicades, als diferents números s’han incorporat altres informacions, dels que destaquem:

- Nº 275 (novembre-desembre 2014). L’editorial: “Cal regenerar la política”, reflexiona en relació a la percepció que els ciutadans tenim que la corrupció és una pràctica força generalitzada entre la classe política i la necessitat de regenerar la política per tal de dignificar-la.

Entrevistàvem a Just Garcia Pujol, de l’Herboristeria Pujol. Diplomat en Dietètica i Nutrició i en Naturopatia.

Ens fèiem ressò de la “gran ventada” haguda el dia 9 de desembre, tot acompanyant un reportatge gràfic de les conseqüències que tingué en la massa forestal del poble.

Recollíem l’acte de lliurament del Premis Tardor en la que fou segona edició.

Incorporàvem els resultats de la consulta del 9N passat, als pobles de la Vall i els 10 anys de l’Assemblea Jove de Santa Eulàlia en la que es decidiren la distribució del pressupost d’activitats pel 2015.

Facilitàvem les Bases del 6è Certamen Literari de Relat Breu, i com ja és habitual en el darrer número de cada any recollíem “el fet de l’any” que els col·laboradors de la revista creien oportú.

- Nº 276  (gener-març). L’editorial: “2015: Any d’eleccions”, una reflexió respecte de les properes Eleccions Municipals i en l’horitzó les eleccions al Parlament de Catalunya i les Generals cap a fi d’any.  

Lluís Gascón Segundo, president del Grup Ornitològic del Tenes (GOT), fou la persona entrevistada.

Recordàvem a Mossèn Joan Vallicrosa, que recentment ens havia deixat, que fou director d’aquesta revista des de 1969 a 2011, un record d’agraïment a tot el que va fer per la nostra revista.

En aquest número, la revista obrí les seves pàgines perquè els candidats del poble a les properes eleccions municipals, poguessin comentar les cinc accions prioritàries a dur a terme. En relació a aquest tema, les eleccions, l’ANC de Santa Eulàlia també aporta la seva opinió.

- Nº 277 (abril-maig). L’editorial: “50 anys d’Escola Ronçana”, una reflexió sobre el treball realitzat a l’escola per garantir una educació pública i de qualitat, al llarg dels anys.

La persona entrevistada fou Mercè Escardó i Bas, escriptora i bibliotecària, autora d’una dotzena de llibres infantils i Premi Crítica Serra d’Or.

En relació al Sisè Certamen Literari de Relat Breu, publicàvem els tres treballs guanyadors.

Els resultats de les Eleccions Municipals d’aquest any i l’opinió dels partits i grups candidats en relació a aquests resultats.

Recordàvem en Constanci Molas, recentment traspassat. Fundà, el 1989, amb altres veïns, el Casal d’Avis de Santa Eulàlia, del que fou secretari i tresorer fins l’any 2009. El 2006 rebé la Creu de Santa Eulàlia.

- Nº 278 (juny-juliol). L’editorial: “Oxigen per la llengua”, és una reflexió en relació al canvi de l’escenari polític a les Illes Balears i al País Valencià on governava el Partit Popular i el seu impacte en la llengua i cultura catalana.  

Entrevistàvem a Carolina Campillo Campbell, biòloga i submarinista. Investigadora i divulgadora del fons marí.  

Mn. Aaron, membre del nostre consell de redacció, era nomenat rector de les parròquies de Santa Eulàlia i de Lliçà d’Amunt.

- Nº 279 (agost-octubre). L’editorial: “Ja tenim mandat democràtic” , en relació als resultat a les Eleccions al Parlament que atorguen un mandat democràtic per la construcció de la República Catalana.

S’entrevistà a Joan Josep Gutiérrez Yzquierdo, pianista i compositor.  

Facilitàvem els resultats de les Eleccions al Parlament de Catalunya als pobles de la Vall de Tenes, aportant l’opinió de l’ERA-ANC.

Dos fets importants pel seu impacte humà eren recollits en aquest número: la inauguració del nou local de Càritas Parroquial a can Bassa, a la plaça de l’Església, i la inauguració de la segona i tercera fase del Centre Ocupacional APINDEP.   

La gent de DIANOVA (can Parellada), ens recordaven la seva activitat en ajuda a persones amb problemes de drogodependència.