Portada > Actualitat > Notícies > Una plaga del fong Diplodia afecta una quarantena de pins en sòl urbà públic de Santa Eulàlia

Una plaga del fong Diplodia afecta una quarantena de pins en sòl urbà públic de Santa Eulàlia

07/10/2022

Els pins que es troben en terrenys privats també s'hauran de tractar o, en els casos més greus, tallar

L'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana, després de rebre els informes tècnics corresponents, es veurà obligat a tractar una quarantena de pins ubicats en sòl urbà públic afectats pel fong Diplodia. Arran de la pedregada del passat 21 d'agost, aquest fong ha entrat per les ferides provocades per la pedra als brots i a les branques petites i, amb les condicions d'humitat i relativa fresca a la nit, ha afectat una sèrie d'arbres que ja estaven molt malmesos per la sequera d'enguany.

La propagació del fong és molt ràpida i hi ha 14 arbres que ja no es podran salvar i s'hauran de tallar: és el cas del bosquet de l'Escola Ronçana, ja que aquests tenen el 70% de la capçada morta. En aquest punt hi ha 16 exemplars més de pi pinyer i pi blanc afectats que rebran un tractament d'endoteràpia, innocu per a les persones, per tal de combatre el fong Diplodia i evitar que a la fusta morta hi entri un insecte, el Tomicus. Alhora, tots els pins del bosquet de l'Escola Ronçana, inclosos els que estan sans, es tractaran amb un fungicida i insecticida, aplicat a les capçades amb aerosol, amb l'objectiu de disminuir la possibilitat que el fong els ataqui i que el Tomicus s'hi acosti volant.

A banda, s'aplicaran tractaments amb endoteràpia als dos pins de la Plaça dels Encants, els cinc pins de la Passera de Can Burguès, els dos de la Carretera de Barcelona (davant de la benzinera) i el pi del Camí de Can Torras. Aquests són els exemplars ubicats en sòl urbà públic que poden ser tractats, ja que els ubicats en sòl no urbanitzable no poden rebre cap tractament fitosanitari.

A nivell particular, els propietaris de pins en sòl no urbanitzable poden tallar i retirar la llenya i brancada del bosc per evitar que el Tomicus hi entri aprofitant la fusta morta. Pel que fa al sòl urbà, els particulars poden tallar els pins si l'afectació és molt greu o bé tractar-los si l'afectació és del 50% o menys de la capçada, amb els productes fitosanitaris adients. Les empreses de jardineria del municipi estan informats de la situació i disposen dels tractaments permesos.

Des de l'Ajuntament es treballarà intensament per poder salvar el màxim possible d'exemplars i controlar l'actual plaga.

Arxivat a: Atenció a la ciutadania, Medi Ambient
Fong pins
Fong pins
Fong pins
Fong pins