Portada > Actualitat > Notícies > Santa Eulàlia acollirà la 13a Fira del Tomàquet el dissabte 22 de juliol a La Fàbrica

Santa Eulàlia acollirà la 13a Fira del Tomàquet el dissabte 22 de juliol a La Fàbrica

28/06/2023

Els restaurants de Ronçana Comerç Actiu repeteixen el "Tomàquet al plat", unes jornades gastronòmiques que s'allarguen tot el mes

La 13a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, arribarà a Santa Eulàlia el dissabte 22 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Enguany, la fira serà en un sol dia, amb programació al matí i a la tarda, amb motiu de les eleccions de diumenge 23 de juliol.

La reconeguda fira vallesana inclourà diverses activitats per a tots els públics, com tallers, visites guiades o el tradicional show cooking. A més a més, els visitants obtindran el llibret “Varietats antigues de tomàquets del Vallès” i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesanal. Les varietats locals de tomàquets del Vallès seran les protagonistes de la fira, organitzada amb la col·laboració de Llavors Orientals, Slow Food Vallès, El Molí d'en Vendrell i Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental, amb el suport de Diputació de Barcelona, Xarxa de Productes de la Terra, Turisme Vallès i Vall del Tenes Agrària.

Un programa per conèixer les varietats locals

La Fira del Tomàquet arrancarà a les 9.15 h amb la visita guiada a l'hort de l'Espelt, a càrrec de Llavors Orientals; una visita que es repetirà a les 11.15 h i a les 19.45 h. Com en edicions anteriors, la fira comptarà amb el tast de varietats antigues de tomàquets, a càrrec d'Slow Food Vallès a les 12.15 h i a les 17.45 h, i el show cooking amb l'elaboració de tres tapes fetes amb tomàquets de varietats locals, a càrrec del Gremi d'Hostaleria del Vallès a les 13.15 h (preu: 2 euros).

Els tallers d'aquesta edició, a càrrec de Llavors Orientals, seran: "Varietats locals hortícoles: una assegurança en temps de canvi climàtic", impartit per Bárbara López a les 10.15 h, i el taller familiar "Aprèn a guardar les teves llavors de tomaqueres locals", per Neus Solà a les 17.30 h.

Com a novetat, tres restaurants de Santa Eulàlia (Can Farell, La Bimba i La Mama) oferiran un menú especial de tomàquet que es podrà degustar al migdia del dissabte de la fira.

També com a novetat d'enguany hi haurà un maridatge de cervesa, formatges i tomàquets de varietats locals, a les 18.45 h a càrrec de Comic Beer (preu: 2 euros).

La jornada clourà amb l'actuació de música en directe a càrrec d'Ariana Zar a partir de les 19.45 h.

L'organització recorda que caldrà inscriure's a totes les activitats al Punt d'Informació de la Fira.

Parades i serveis durant tot el dia

Com cada any, l'exterior de La Fàbrica acollirà parades de productors de proximitat, on s'hi podran trobar tomàquets així com pa, mel o verdures i hortalisses, entre d'altres. Les parades estaran obertes de 9 a 15 h i de 17.30 a 21 h. A més, per cada tres tiquets de compra superiors a 10 euros, es podrà recollir de forma gratuïta un davantal de la Fira (les compres s'han de realitzar en diferents parades i la promoció estarà disponible fins a exhaurir existències).

Una altra novetat de la fira 2023 és el servei de canguratge gratuït per infants de 4 a 14 anys, de 10 a 14.30 h i de 17.30 a 20 h, i una zona chill out amb servei de bar i música, d'11.30 a 15 h i de 17.30 a 21 h.

Presentació de la fira amb el cuiner Bernat Iglesias

El cuiner santaeulalienc Bernat Iglesias, conegut pel programa "Tast km0" de Canal SET, serà l'encarregat de presentar la 13a Fira del Tomàquet el diumenge 16 de juliol a les 19 h a La Fàbrica. L'acte es titula "Descobreix l'olor i el gust del tomàquet del Vallès amb Bernat Iglesias". Iglesias va explicar que en aquesta prèvia prepararà "un petit showcooking perquè la gent pugui provar i tastar les varietats de tomàquet del poble, amb unes elaboracions sorpresa". El cuiner no va voler desvetllar els plats, però va assegurar que seran "dues tapes refrescants d'estiu que es podran fer a casa".

L'Instagram @firadeltomaquet, una de les novetats d'enguany

El conseller de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Àlex Valiente, en el transcurs de la presentació que es va fer ahir a la tarda a El Molí d’en Vendrell, va posar en valor la continuïtat del Lliga't a la Terra amb la Fira del Tomàquet: "Ara es comercialitza el producte que han treballat durant molt de temps els productors locals".

L’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Francesc Bonet, va dir que la fira "és una gran aposta" del municipi, on "hi podrem veure varietat de productes de proximitat". Bonet va destacar la col·laboració amb el cuiner Bernat Iglesias i el creixement de la fira gràcies a la participació també de la Mancomunitat de la Vall del Tenes.

Manel Imedio, regidor de Fires i Sector Primari, va parlar del canvi de format de la fira per aquest any, que passa de dos dies a un, i va destacar "la feina dels productors per oferir un producte de qualitat i de quilòmetre zero". Imedio va destacar la creació del perfil d'Instagram de la Fira (@firadeltomaquet) "per tenir informació més directa i de primera mà", convidant a seguir-lo.

Segona edició de les jornades gastronòmiques "Tomàquet al plat"

Després de l'èxit de l'any passat, l'edició d'enguany de la Fira del Tomàquet anirà acompanyada de les Jornades Gastronòmiques "Tomàquet al plat", impulsades per Ronçana Comerç Actiu (RCA) amb la col·laboració de diversos restaurants de Santa Eulàlia. De l'1 al 30 de juliol oferiran plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca, en aquest cas amb tomàquet Montserrat. Els restaurants són Can Farell, La Bimba, La Fàbrica i La Mama.

La presidenta de Ronçana Comerç Actiu, Sònia Padilla, va explicar que des de l'associació creuen que "és important donar suport als actes locals" i que "la Fira situa Santa Eulàlia al mapa". Padilla va destacar els menús que oferiran alguns restaurants el mateix dissabte "per fer que la gent gaudeixi del poble". La iniciativa inclou, a més, els aparadors dels comerços dedicats al tomàquet. Segons la presidenta de RCA: "Volem que els veïns i veïnes de Santa Eulàlia coneguin i vinguin a la Fira per, entre tots, fer-la més gran".

 

Trobareu en adjunt a aquesta notícia el programa complet de la 13a Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana.

Arxivat a: Promoció Econòmica
Roda de premsa
13a Fira del Tomàquet
Programa Fira del Tomàquet 2023
Programa Fira del Tomàquet 2023
Tomàquet al plat

Arxius adjunts