Portada > Actualitat > Notícies > El Ple aprova el Pla Local de Prevenció de Residus 2023-2026

El Ple aprova el Pla Local de Prevenció de Residus 2023-2026

29/09/2023

El document vol aportar una visió estratègica a curt, mig i llarg termini per reduir els residus generats a Santa Eulàlia

El Ple de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana, celebrat ahir a les 19 h a la Biblioteca Casa de Cultura Joan Ruiz i Calonja, va aprovar inicialment el Pla Local de Prevenció de Residus per als anys 2023-2026 per tal de contribuir als objectius de prevenció i gestió de residus establerts per la directiva europea marc de residus, la Llei estatal de residus i sòls contaminats i la Llei catalana reguladora de residus.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Orriols, va explicar que es tracta d'una "actualització del pla anterior" i va assegurar que és una proposta "realista", que "dona un marc amb el que treballar en els propers anys". El regidor a l'oposició per Independents-ERC, Arnau Queralt, va qüestionar els terminis d'aprovació del pla, tancat al desembre de 2022, així com la forma de finançament i la disponibilitat dels recursos humans per implantar-lo. El grup va votar en contra de l'aprovació del pla, "no pel pla en sí, sinó pel procediment que s'ha seguit", va remarcar Queralt.

El document vol prioritzar la prevenció de residus en les estratègies de gestió de residus a Santa Eulàlia i donar continuïtat i un marc de referència a les actuacions puntuals que es duen a terme, aportant una visió estratègica a curt, mig i llarg termini que permetin assolir els objectius de reducció dels residus generats al municipi. Alhora, el Pla vol augmentar el grau de sensibilització i participació dels diferents agents socials i econòmics en la gestió dels residus i incrementar el grau de lideratge de l'Ajuntament en relació a les actuacions de prevenció. A més, s'espera optimitzar l'efectivitat dels recursos aportats en la prevenció de residus i obtenir dades ambientals quantitatives i objectives que permetin la valoració de les mesures aplicades.

El Ple també va aprovar per unanimitat el nomenament del Jutge de Pau substitut, que serà Josep Maria Vilà Villaret.

Precs i preguntes

Al final del Ple, Independents-ERC va preguntar per diferents temes que els diferents regidors i regidores del govern municipal de Poble Unit van anar responent, com el balanç de l'inici escolar a Santa Eulàlia, les millores en termes de seguretat viària a la carretera BP-1432, l'itinerari de vianants paral·lel a la BV-1435, l'estat de la renovació de l'enllumenat municipal i les subvencions a entitats socials del municipi. El grup a l'oposició també va demanar per les mesures adoptades per fer front a l'emergència climàtica, les actuacions previstes per evitar les inundacions a la carretera de Barcelona quan plou molt, així com les mesures previstes davant del risc d'inundació creixent i per la instal·lació de plaques solars a les naus del polígon industrial. Finalment, Independents-ERC va preguntar per les obres del centre de joves del Rieral i pels consells de medi ambient i de barris.

En el torn dels precs, Arnau Queralt va demanar un pla d'arbrat, la conveniència de dignificar l'espai de treball de les persones de la deixalleria, la possibilitat d'adherir-se a l'espai de treball dels ODS i pels terminis de lliurament de la documentació dels Plens.

 

Podeu veure el vídeo complet del Ple en aquest enllaç de Youtube i a la vídeoacta.

Arxivat a: Alcaldia, General
Ple de setembre