La Festa del Pagès comptarà amb activitats i tallers per a tots els públics dedicats al bosc

Dilluns, 3 de novembre de 2025

A partir d'avui ja es poden adquirir els tiquets del dinar a través de l'app de l'Ajuntament

Aquest dissabte, 8 de novembre, al matí, Can Lluc del Tossal (El Serrat) acollirà la 10a edició de la Festa del Pagès, dedicada a la gestió del bosc. Per arribar-hi, caldrà estacionar els vehicles a la zona delimitada al Camí de Rosàs i accedir-hi a peu.

La festa està organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana, amb la col·laboració del Teatre Nacional del Tenes i el Gremi de Fusta i Moble, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Diferents activitats per a tots els públics

S'hi faran diverses activitats per a tots els públics, des de tallers i xerrades fins a demostracions d'oficis. Hi haurà foodtrucks i s'organitzarà un dinar popular, a més de poder-hi trobar parades de productes artesanals.

La jornada començarà a les 9 h i hi haurà activitats que es podran anar seguint fins a les 14 h. Una d'elles és la carbonera, que s'encendrà a primera hora i es deixarà cremant durant el matí per veure'n l'evolució. Anirà a càrrec de l'Associació El Sui de Festes i Tradicions (Cànoves i Samalús).

A banda de l'exposició d'eines del bosc, s'hi podrà veure una demostració d'oficis, com la cistelleria, a càrrec d'Esberla Cistelleria, que mostrarà com fer saboneres amb materials de bosc i com fer peixets de vímet i balca. També la fusteria serà una de les protagonistes, a càrrec del Gremi de la Fusta i el Moble, amb la demostració de l'ofici de torner, amb tècniques tradicionals de treball de la fusta al torn, on els més petits hi podran fer baldufes. A banda de les parades de productes fets amb fusta, hi haurà un taller de fer culleres a mà amb fusta de boix, a càrrec de Ferran Sierra Curto, i un taller de com fer escombres de bruc.

Els infants i joves a partir de 12 anys podran practicar el tir amb destral, una activitat realitzada per The Axe Club, d'11.30 a 13.30 h.

A les 10 h sortirà la passejada pel bosc per descobrir les plantes silvestres, a càrrec de Montserrat Enrich de Gastronomia Salvatge, i a les 10.30 h tindrà lloc la xerrada "La gestió dels boscos", a càrrec de Joan Real, professor de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. El Teatre Nacional del Tenes (TNT) serà l'encarregat de realitzar una teatralització "Anar a bosc" que mostrarà les feines del bosc, a les 11.30 h.

Ja es poden adquirir els tiquets del dinar

En acabat, a les 14 h, tindrà lloc el dinar popular, el qual inclou amanida, arròs de muntanya (hi ha opció vegetariana) i postres, i que anirà a càrrec del cuiner Xavier Soria.

El preu del tiquet és de 18 euros i cal reservar-lo i pagar-lo a través de l'app de l'Ajuntament (espai "Tiquets") o bé a través del web recursos.ser.cat/tiquets

Per accedir a la zona del dinar, caldrà mostrar el codi QR que rebreu al correu electrònic o a la mateixa app. Des de l'organització, demanem que reserveu aquells tiquets que sabeu que fareu servir: en cas d'haver-ne d'anul·lar algun, agraïm que ho notifiqueu al més aviat possible per correu electrònic a navarroce@ser.cat (abans de divendres a les 12 h).

Un homenatge a la pagesia

La Festa del Pagès va néixer l'any 2013 com una jornada festiva i lúdica amb l'objectiu de reviure les feines del camp i, d'aquesta manera, retre un homenatge a la pagesia. La primera edició de la festa va estar dedicada al llaurar i l'aplanar i va anar seguida d'altres feines del camp, algunes encara presents: el segar i el batre (2014), la verema (2015), la mongeta del ganxet (2016), la matança del porc (2017 i 2019), l'oli (2018), l'avellana (2022, després d'un parèntesi per la pandèmia) i la llet (2024).

Darrera actualització: 3.11.2025 | 11:30