El Bruguer Vell

Contacte

  • Nom: El Bruguer Vell
  • Adreça: Camí del Bruguer s/n
  • Codi postal: 08187
  • Municipi: Santa Eulàlia de Ronçana
  • Telèfon: 604 976 933
  • a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)
  • Web: http://www.elbruguervell.cat

Entre Santa Eulàlia i Bigues, es troba un racó singular de la geografia santaeulalienca: el Bruguer. Es tracta d’una antiga masia, avui restaurada, al bell mig d’un suau turó que davalla cap a Bigues. Com les cases properes de can Lluc del Tussol o de Rosàs, el Bruguer és un d’aquells llocs elevats i privilegiats, testimoni mut d’unes vistes precioses. Als seus peus, s’intueix la vall de la riera del Tenes al seu pas per Bigues, es contempla la muralla que representen els Cingles de Bertí, com un mur imposant, i es gaudeix d’un cel clar i brillant. 

Arribar-hi és fàcil. Només cal seguir un vell camí de terra, lliure encara de la colonització de l’asfalt, que s’inicia al dret de can Sec i can Guardià. Flanquejat per alzines i petits boscos, el camí es dirigeix cap al Bruguer. Abans de ser-hi, però, voreja camps de conreu i feixes de terra lleugerament inclinades, en una baixada tranquil.la i reposada. Els metges no ho especifiquen, però de ben segur que, quan recepten caminar a les persones grans adolorides per algun mal, estan pensant en passejades com aquesta; passejades que potser ajuden a mantenir el bon estat del cos de les persones, però que, amb tota seguretat, contribueixen a relaxar i alleugerir l’esperit del viatger. Lluny de les presses i del trànsit, els cors dels transeünts s’enamoren d’aquestes terres altes. 

La casa del Bruguer està acompanyada de construccions més modernes, ja que la família Brustenga l’ha convertida en el seu lloc de residència. Així, a banda de l’antiga masia, hi ha el Bruguer Nou. Antigament, però, aquestes terres formaven part de l’imponent finca de la família Viver, filla del mas Viver, de la desapareguda parròquia de Sant Mateu de Montbui. 

Al costat d’alzines centenàries, de boscos de pins, de camps i d’un únic camí, el Bruguer resta mig desconegut per bona part dels habitants del poble on pertany. Potser per la seva geografia, potser per la seva ubicació, aquest indret ha tingut la sort de no patir les transformacions que s’han estès per serres i plans. Des del seu mirador, però, es pot apreciar el creixament del poble veí de Bigues, amb urbanitzacions enfilades als turons dels voltants. Des del Bruguer es veu això, i també es veuen moltes coses més, algunes amb els ulls, i altres sense l’ajuda de la vista, un dels sentits amb el qual encara podem gaudir d’aquest racó del Vallès.

El Bruguer Vell
El Bruguer Vell