Portada > Santa Eulàlia de Ronçana > Turisme i Patrimoni > Llocs d'interès > Llibre del Patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana

Llibre del Patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana

Contacte

  • Nom: Llibre del Patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana

Aquest llibre del Patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana vol ser un reconeixement a la història del nostre poble, a la història de cadascuna de les persones que han viscut en aquesta terra. És un goig poder presentar, a finals de la primera dècada del segle XXI, aquest patrimoni fruit d’una història que va des del segle XI fins al segle XX, passant per l’edat mitjana, l’edat moderna i l’època contemporània.

En aquest volum s’hi recullen edificis públics i privats. Hi trobarem sobretot les masies, que han conformat la fesomia del nostre poble durant segles. Però no hi falten les cases de pagès, els molins, les esglésies i, fins i tot, també hi ha algunes cases jardí i unes escoles. El treball no vol limitar-se a allò que seria estrictament de catàleg sinó que té la voluntat de presentar aquell patrimoni significatiu en la història de Santa Eulàlia. Els estils són diversos, d’acord amb la les tendències artístiques i arquitectòniques de l’època. Des del romànic fins a l’eclèctic, hi trobem els estils gòtic i modernista i el més predominant, el popular.

És la petja de l’home a la terra que s’endinsa en la història. El fruit de moltes generacions, de moltes famílies, de moltes persones. El testimoni de la vida durant segles. És part de la nostra identitat: hem de saber que fins els anys setanta del segle passat aquestes eren les edificacions que conformaven el nostre poble. El llibre ens ofereix una oportunitat meravellosa per reconèixer que venim de lluny, per fer consciència del que som i, sobretot, perquè coneguem, valorem, cuidem i estimem l’herència que hem rebut.

Les feines d’elaboració del llibre van començar fa temps i el procés ha estat llarg i acurat. Vull agrair als autors la seva dedicació i a totes les persones que l’han fet possible la il·lusió que hi han posat. El llibre ens convida a quedar-nos amb allò de bo que han aportat les dones i els homes al llarg de la història, ens anima a viure el present i ens és un estímul per a construir el futur, on cadascú de nosaltres hi aportem el millor que puguem.

El patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana
El patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana

Arxius adjunts