Portada > Actualitat > Notícies > El Ple aprova la modificació de les Ordenances Fiscals 2024

El Ple aprova la modificació de les Ordenances Fiscals 2024

27/10/2023

L’IBI s’incrementa un 10%; la taxa de residus, un 15%, i es crea una taxa mínima pel manteniment del clavegueram

El Ple Extraordinari d’ahir, dijous 26 d’octubre, va aprovar les Ordenances Fiscals de l’any vinent, en un moment en què l’Ajuntament de Santa Eulàlia ha de fer front a l’inici del pagament del préstec dels terrenys de Can Naps, a les pujades de subministraments i de la despesa corrent i a l’increment dels tipus d’interès. Alhora, aquestes ordenances permetran continuar mantenint la prestació dels serveis i bonificacions actuals al mateix temps que afrontar l’oferta de 12 habitatges per a la població jove, un projecte que s’iniciarà en les properes setmanes.

La regidora d’Economia i Hisenda, Marta Domínguez, va explicar que l’equip de govern continua “amb el compromís de mantenir serveis i ajudes, sense haver de fer cap retallada”. Domínguez va afegir: “Durant vuit anys hem seguit una política de contenció, però ara hem de fer front al que se’ns planteja pel proper exercici”. El punt es va aprovar per majoria, amb el vot en contra d’Independents-ERC.

L’IBI, el punt més polèmic

Un dels canvis més destacables és l’increment de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) d’un 10%, de manera que els tipus impositius seran de 0,906 l’urbà, de 0,787 el rústec i d’1 els especials. El canvi en aquesta ordenança permetrà recaptar més de 300.000 euros l’any. Entre 2016 i 2021, l’IBI es va reduir un 4,79% al 2018, mantenint-se sense canvis la resta d’anys. Ja al 2022 es va incrementar en un 4% i al 2023, un 5%.

El rebut mitjà de 2023 a Santa Eulàlia és de 756 euros, aproximadament, de manera que cada llar pagarà uns 76 euros més, de mitjana, al 2024, essent el rebut mitjà de 832 euros, aproximadament. Aquest import es pot reduir fins a un 50% amb les bonificacions de les plaques solars i les persones del municipi amb risc d’exclusió social poden sol·licitar l’ajut econòmic pel pagament del 25% de l’IBI amb un topall de 300 euros, una subvenció que enguany s’ha dotat amb una partida pressupostària de 4.500 euros.

La regidora d’Economia va apuntar que “el que notarà la ciutadania és un increment d’uns 17,50 euros a cada rebut”. Una xifra que la regidora a l’oposició d’Independents-ERC, Violeta Alcojor, va considerar de “molt elevada” en un moment “molt crític per la gent”. Alcojor va considerar que aquesta pujada s’hauria d’haver fet de “forma gradual”.

En resposta, l’alcalde Francesc Bonet va posar l’exemple d’altres municipis del voltant que no han fet pujades progressives i va destacar que “mai és un bon moment per pujar impostos, però és difícil i cal fer-ho”. Bonet va explicar que per seguir donant els serveis actuals, “ja es veu que un increment del 10% és molt ajustat però necessari”.

Canvis en les deixalles i el clavegueram

L’altra taxa que augmenta, en aquest cas un 15% a totes les tarifes, és la de residus, per tal d’adaptar-se a la nova Llei de Residus de Catalunya, la qual determina que la recaptació d’aquest impost ha de cobrir pràcticament la totalitat del cost del servei de gestió de residus municipals. En el cas de Santa Eulàlia, la recaptació augmentarà uns 100.000 euros. Alhora, també s’adapta la tarifa de la deixalleria segons el que preveu aprovar el Consorci de Gestió de Residus del Vallès Oriental per 2023.

Una altra de les novetats per 2024 és la creació de l’Ordenança Fiscal per la prestació del servei de clavegueram, amb un cost mínim per habitatge d’entre 10 i 12 euros anuals de mitjana per cada llar que s’inclouran a la factura de l’aigua. Aquesta nova taxa permetrà potenciar el manteniment de la xarxa de clavegueram del municipi, ja molt envellida i que suposa una despesa d’uns 116.000 euros anuals en costos directes.

Altres modificacions

Pel que fa a l’Impost de Vehicles, es mantenen els tipus aplicables i es modifiquen les bonificacions per antiguitat dels vehicles, que passen de 25 a 40 anys, i les bonificacions per vehicles amb un menor impacte ambiental es limiten únicament als 100% elèctrics.

Els altres canvis aprovats son la modificació de l’annex de situació de l’IAE que determina les categories 1 i 2 relatives al coeficient de situació, afegint un nou carrer al primer coeficient; l’aplicació d’una nova tarifa a la taxa de OF 7 de Llicències Urbanístiques per gravar l’elaboració de Projectes d’Actuació Específica i Plans Especials Urbanístics; i es fa un canvi de redactat a l’OF 16 d’Ocupacions del subsol, el sòl i la volada de la via pública per no perjudicar les entitats municipals que volen participar en les barraques o xafarranxo de la Festa Major.

La resta de taxes es mantenen i hi ha sis Ordenances Fiscals que només s’adapten a canvis legals i inclouen modificacions al text.

Un nou projecte d’habitatge jove

El Ple també va aprovar, per majoria amb l’abstenció de l’oposició, la modificació de crèdit 21/2023 de suplement de crèdit i crèdit extraordinari finançat amb romanent de tresoreria per despeses generals, que, entre d’altres, permetrà finançar 12 habitatges a un edifici de la Carretera de Barcelona.

La regidora Violeta Alcojor va celebrar que “per fi s’hagi escoltat a la ciutadania jove”, tot i que va qüestionar les característiques i dimensions dels habitatges. L’alcalde va explicar que “s’hi ha fet reformes i sempre seguint la normativa” i va assegurar que “un projecte de nova construcció és inimaginable pel cost que suposa”.

El Ple també va aprovar per unanimitat la denúncia del Pacte de Condicions de Treball del personal funcionari i el conveni col·lectiu del personal laboral i els seus annexos i l’increment salarial del 0,5% de 2023 decretat pel govern espanyol.

El regidor de Recursos Humans, Sergi Castro, en referència al primer punt, va dir que és “un tràmit per renovar el conveni dels treballadors municipals per adaptar-lo a la realitat actual”.

 

Podeu veure el vídeo del Ple sencer al canal de Youtube de l’Ajuntament i a la plataforma de la vídeoacta.

Arxivat a: Alcaldia, Economia, General
Ple octubre
Ple octubre
Ple octubre
Ple octubre