Portada > Actualitat > Revista Ronçana

Revista Ronçana

Contingut extret de l’Anuari 2017

Director: Pere Farriol

Consell de Redacció: Aaron de Larrazàbal, Pere Cabot, Jaume Dantí, Lluís Galobart, Macià Palmer, Martí Glez. de Mendiguchia i Pep Margenat.

Telèfons: 93 844 91 93 i 93 844 89 45

Correu electrònic: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Un any més, l’activitat de la Revista RONÇANA ha consistit en la publicació de cinc revistes des del passat desembre del 2016 (compren els números 285 al 289), tots ells amb una extensió entre quaranta-dos i quaranta-sis fulls, a les que cal afegir les portades. I amb aquest any, ja son quaranta-nou anys de publicació ininterrompuda.

Com ve sent habitual, hem mantingut les seccions fixes de Tribuna que conté articles d’opinió dels col·laboradors, normalment sobre temes d’actualitat. També destinem un espai a les notícies dels pobles Riells del Fai, Bigues, Sta. Eulàlia i Lliçà d’Amunt que els corresponsals consideren adients; les Entitats que tenen la seva seu a Santa Eulàlia tenen un espai que utilitzen al seu criteri; uns apartats destinats a la comunitat cristiana, a la cultura, a la informació relativa a esports i un lloc destinat a la  meteorologia, etc., i quan s’escau, intentem fer-nos ressò de treballs realitzats i publicats per persones que resideixen als pobles de la Vall del Tenes.

A banda de les seccions indicades, als diferents números s’hi han incorporat altres informacions, dels que destaquem:

- Nº 285 (novembre-desembre 2016). En portada: “Actes solidaris a la Vall del Tenes”. L’editorial: “Refugiats propers” en referència al problema de l’èxode sirià cap Europa i molt més properament al fet del grup de refugiats que apareixia en una empresa de Lliçà d’Amunt viatjant amagats en un camió procedents de la zona de conflicte i que havien pagat uns diners per ser traslladats al Regne Unit.  

Entrevistàvem a Laia Martí Rabadán i Carla Gimeno Grauwinkel, del grup musical The Crab Appels.  

25 anys de Canal SET. En aquest número de la revista continuàvem els articles destinats a recordar aquest esdeveniment.

Recollíem l’acte de lliurament del Premis Tardor en la seva quarta edició.

Facilitàvem les Bases de la vuitena edició del Certamen Literari de Relat Breu.

I com ja és habitual en el darrer número de cada any publicàvem “el fet de l’any” que els col·laboradors de la revista creien oportú.

- Nº 286 (gener-març 2017). En portada: “Les Corals Santa Eulàlia i l’Amarant al Palau de la Música”. L’editorial: “Política i justícia”, en relació al fet que posem en qüestió la separació dels poders legislatiu, executiu i judicial a l’Estat espanyol i la conseqüent judicialització de la política en tot allò que fa referència al procés cap a la plena sobirania de Catalunya.

La persona entrevistada fou la Mercè Brunés i Marquès que està al capdavant del restaurant El Folló de Tagamanent, que també és escola de cuina i casa de turisme rural.

Des de Bigues recollíem que una veïna del poble va descobrir als 84 anys que és filla del president Companys.

25 anys de Canal SET. Seguim recordant amb un article aquest esdeveniment.

- Nº 287 (abril-maig). En portada: “Repte solidari per APINDEP". L’editorial: “Democràcia, participació, pacte”, es tracta d’una reflexió en relació a que en una societat com la nostra, la política només serà eficaç si es sustenta en la democràcia, la participació i el pacte.  

Entrevistarem a Margarita Urbano Martínez, arquitecta que es dedica a la bioconstrucció amb materials saludables i respectuosos amb el medi ambient.  

En relació al Vuitè Certamen Literari de Relat Breu, publicàvem els tres treballs guanyadors.

Informàvem que properament els esportistes Miguel Luque i Sergi Mingote creuaran nedant l’estret de Gibraltar per mostrar el seu suport a APINDEL (te a veure amb la portada d’aquest número).

25 anys de canal SET, en aquest número tancàvem la sèrie d’articles destinats a recordar l’esdeveniment.

El segon Sarau de primavera també tenia un espai.

- Nº 288 (juny-juliol). En portada “Motociclisme: 9a edició de les 6 hores de resistència”. L’editorial: “Rècords climàtics”, unes consideracions en relació als canvis climàtics que s’estan registrant per acabant incidint en la necessitat que s’emprenguin polítiques ambientals per preservar la biodiversitat.  

Dialogàvem amb la Gemma Planas Torrents, restauradora especialitzada en escultura policromada sobre fusta.

Recollíem la festa homenatge a la mestra Dolors Barbany, un cop jubilada després de gairebé cinquanta anys dedicats als més petits.

- Nº 289 (agost-octubre). En portada: “Hem votat” (en relació a la votació de l’1 d’octubre). L’editorial: “El procés cap a la República”, un raonament sobre el fet que malgrat les traves, amenaces, persecució judicial i la repressió exercida per l’Estat, el referèndum d’autodeterminació de Catalunya es va celebrar.

S’entrevistà a Agustí Morera Solasegalés, metge i dentista.   

La diada de l’1O. ocupa un espai en aquest número.

Ens fèiem ressò del traspàs de Mn. Batlle, incloent una entrevista publicada en el Ronçana número 173 de maig-juliol del 1994.

També publicàvem la crònica del XXVè Romiatge de Puiggraciòs a Montserrat.

Recollíem els resultats del referèndum d’Autodeterminació de Catalunya als pobles de la Vall del Tenes.

Per finalitzar informar que el passat 1 de desembre ens van iniciar els actes de celebració dels 50 anys de la revista (1968-2018) amb una xerrada a càrrec del periodista Antoni Bassas. Altres iniciatives inicialment previstes són: una taula rodona sobre periodisme i país, una exposició de portades destacades de la revista, la publicació d’un llibre que reculli la història de Ronçana i un acte final tot coincidint amb els cinquanta anys de la publicació del primer número.