Portada > Actualitat > Notícies > Èxit rotund de la 10a Fira del Tomàquet del Vallès de Santa Eulàlia de Ronçana

Èxit rotund de la 10a Fira del Tomàquet del Vallès de Santa Eulàlia de Ronçana

22/07/2019

La Fàbrica atrau al voltant de 700 persones i els productors venen més de 1.000 quilos de tomàquets

La Fira del Tomàquet del Vallès va celebrar el seu desè aniversari, aquest passat cap de setmana, estant a l’alçada d’una xifra tan significativa com és una dècada de compromís amb aquest fruit reconeixible per la seva vermellositat, carnositat i sucositat. Com ja és habitual, La Fàbrica va tornar a ser el centre neuràlgic d’aquesta consolidada fira, on entre dissabte i diumenge van passar al voltant de 700 persones.

A l’exterior del recinte del Rieral, un total de 16 parades van vendre tot tipus de productes relacionats amb el tomàquet. Els sis productors d’horta que s’hi van instal·lar van vendre més de 1.000 quilos de tomàquets, el que demostra la gran passió que desperta aquest fruit.

El protagonisme també va estar a la sala polivalent de La Fàbrica, on es van acollir els tradicionals show cookings i tastos. En els show cookings, a càrrec dels cuiners de CuinaVO, van passar en total 250 persones, que van poder gaudir de tapes tan peculiars com un salpicó de pometa Lluís Vila de la Fanecada amb gelat d’api, una crema freda de cigró molleric amb menta, esqueixada de bacallà i tomàquet cor de bou de Nicoverd amb salsa de pruna, o d’una terrina de sardina i tomàquet Montserrat de Can Picanyol amb formatge d’ametlles. Per llepar-se'n els dits!

Pel que fa als tastos de varietats antigues de tomàquets, a càrrec d’Slow Food Vallès, 180 persones van degustar les diferents varietats de tomàquets que se'ls hi van mostrar, on a més a més van haver d’endevinar quina varietat de tomàquet estaven menjant i qualificar-ne l'aroma, el gust, la textura i el regust. Els comensals van poder tastar varietats com el Pometa, el Rosa ple de l'Etern, el Cor de Bou, el Pare Benet, el Palosanto, el Tardà de Riells del Fai o el Tomàquet de penjar.

L’altre gran al·licient de la fira va ser el primer concurs de cuina amb tomàquet en cru i cuinat de varietats locals del Vallès, presidit per la reconeguda cuinera Carme Ruscalleda. En total es van presentar 9 plats, cinc en cuinat i quatre en cru. En la categoria de cuinat, el plat guanyador va ser un tomàquet cor de bou confitat, elaborat pel granollerí Xavier Sòria. En la categoria de cru, el plat vencedor va ser unes mongetes tendres amb salsa de tomàquet, fet per la Marta Rossell.

La mateixa Carme Ruscalleda també va voler visitar en primera persona l'hort de l’Espelt, al Molí d’en Vendrell, i va degustar alguna de les varietats antigues de tomàquets. Sense dubte, la presència de la reconeguda cuinera va ser la cirereta del pastís d’una fira que ja ha complert els seus primers 10 anys de vida.

El tomàquet, protagonista durant tota la fira
Foto de família per commemorar els 10 anys de la Fira del Tomàquet del Vallès
Les parades van estar presents durant tota la fira
Els show cookings van atraure més de 250 persones
Els productors van vendre més de 1.000 quilos de tomàquets
La cuinera Carme Ruscalleda va visitar l'hort de l'Espelt
Membres del jurat tastant els diferents plats del primer concurs de cuina
Plat guanyador de la categoria de tomàquet cuinat
Plat guanyador de la categoria de tomàquet cru