Portada > Actualitat > Notícies > Ens hem posat el xip!

Ens hem posat el xip!

15/11/2019

El porta a porta compleix el seu primer aniversari a Santa Eulàlia de Ronçana arribant fins al 90% de recollida selectiva

Avui fa justament un any, el 15 de novembre de 2018, Santa Eulàlia implantava per segona vegada en la història del municipi el porta a porta. Ho feia amb el vistiplau de tot l'arc municipal i el suport de més d'un 78% de la població a través d'un procés participatiu. Els objectius immediats eren clars; reduir el rebuig i millorar els percentatges de recollida selectiva.

Un any després, l'Ajuntament pot confirmar que, entre tots, ens hem posat el xip. Amb els contenidors al carrer, Santa Eulàlia tenia un percentatge de recollida selectiva al voltant del 57%, mentre que amb el porta a porta la mitjana de gener a setembre de 2019 va ser del 89,51%. Una xifra que ens indica que els ciutadans i ciutadanes ho estem fent molt bé. De fet, només tenim un 0,5% d'impropis a l'orgànica. Des de l'Ajuntament ens hem marcat el repte de superar aquest 90% de cara a l'any que ve, per això hem establert un preu més econòmic de les bosses compostables que podeu trobar a diversos comerços locals i que han tingut una molt bona acollida. Una altra dada que indica que estem anant pel bon camí és l'increment de voluminosos a la deixalleria i la disminució dels abocaments incívics al carrer.

Cal tenir en compte que una de les grans diferències amb el porta a porta que hi va haver a Santa Eulàlia entre els anys 2006 i 2012, és que els actuals cubells compten amb tecnologia d'identificació de l'usuari per gaudir d’un servei adaptat als nous temps. Els cubells de color marró i vermell disposen d’un tag, un xip integrat que està relacionat amb cada habitatge segons la referència cadastral. Quan els peons dels camions recullen els residus, aquests van equipats amb una canellera que permet fer un seguiment del servei per tal de detectar i notificar possibles incidències i males praxis. Això ens ha permès detectar algunes incidències, on les més comunes són treure el cubell sense xip, treure l'orgànica amb bossa de plàstic, portar residus a un altre municipi, deixar bosses d'escombraries dins de les papereres de la via pública, deixar residus als cubells que haurien d'anar a la Deixalleria o deixar el cubell fora de casa tot el dia.

Funcionament del porta a porta i recollida segons la fracció

Totes les llars i activitats econòmiques del municipi tenen el mateix calendari a l’hora de treure els cubells, que és entre les 20 i les 21 h. La recollida és nocturna i diürna, depenent de la zona del municipi. A la zona 1 (Sagrera i Rieral) la recollida es fa entre les 21 i les 6 h. A la zona 2 (Pinedes del Castellet, La Font d’Abril, Mas Vendrell, Els Lledoners, La Serra, La Font de Sant Joan, La Primavera, Els Ametllers i el Serrat) i zona 3 (Can Marquès, Sant Cristòfol, Can Font, la Campinya i el Bonaire) la recollida és a partir de les 6 h. Cada fracció s’ha de treure amb el seu corresponent cubell a la porta de cada casa segons el dia de recollida de la fracció. Al cubell de color marró s’hi ha de dipositar la fracció orgànica dins de la seva corresponent bossa compostable. Al cubell de color vermell s’hi ha de dipositar el paper, el cartró, la resta, el vidre i els envasos, depenent del dia de la recollida.

Els dies de recollida de cada fracció és el mateix per a cada llar. Les activitats econòmiques que generin un volum considerable de residus tenen un calendari gairebé semblant, amb alguns matisos. Així doncs, el calendari del porta a porta per a les llars és:

Dilluns: - / Dimarts: Orgànica - Paper i cartró / Dimecres: Resta – Vidre / Dijous: Orgànica – Envasos / Divendres: - / Dissabte: - / Diumenge: Orgànica - Envasos.

Cal tenir en compte que el tèxtil sanitari es pot treure en una bossa a part a dins del cubell vermell, cada dia de recollida, amb l’adhesiu corresponent. Per als voluminosos i poda la recollida és a domicili trucant prèviament al 93 840 23 30.

El calendari de les activitats econòmiques generadores de grans volums de residus és el següent:

Dilluns: - / Dimarts: Orgànica - Paper i cartró / Dimecres: Resta – Vidre / Dijous: Orgànica – Envasos / Divendres: - / Dissabte: Orgànica - Paper i cartró (cal treure els residus entre les 15 i les 17 h) / Diumenge: Orgànica - Envasos. 

Per a qualsevol dubte podeu adreçar-vos a l'oficina d’atenció del porta a porta a l’Ajuntament de Santa Eulàlia, amb horari de dilluns a divendres de 9 a 14 h, i tardes de dimarts i dijous de 16 a 19 h. Qualsevol dubte també podrà ser atès via telefònica trucant al 93 844 80 25 o enviant un correu electrònic a (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

El porta a porta compleix un any des de la seva implantació