Portada > Actualitat > Notícies > Plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys)

Plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys)

19/10/2020

Pot afectar molts arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius

A Catalunya es va detectar l'any 2016 la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), el qual està present actualment a 133 municipis catalans, que se'n tingui constància. Fins ara, la plaga era localitzada principalment a l'entorn urbà, però aquest estiu personal tècnic del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), les Agrupacions de Defensa vegetal i agricultors l'han localitzada en diferents parcel·les de cultius de fruita dolça, fruita seca i horta. Per això, representa un risc molt elevat per aquest tipus de cultius.

Gràcies a la col·laboració de la ciutadania a través del projecte Hh Wanted, s'ha anat coneixent de forma precisa la distribució i propagació de l'insecte a tot el territori. A la tardor, el bernat marró marbrejat busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l'hivern. Tot i ser molest, no pessiga les persones i no representa cap risc per a persones ni animals. De tota manera, des del DARP aconsellen una sèrie de mesures preventives i de control de la plaga:

  • - Recolliu periòdicament els insectes amb un aspirador. Un cop s'han capturat, si es pot, s'han de posar en un pot amb aigua i sabó o deixar-los dins d'una bossa exposats al sol. Es poden capturar amb relativa facilitat a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament.
  • - No els allibereu a l'exterior.
  • - No són recomanables els tractaments amb insecticides a casa, ja que no són efectius.
  • - Instal·leu mosquiteres a les finestres, tapeu forats exteriors amb malla, etc.

Si detecteu aquest insecte a Santa Eulàlia, cal notificar-ho a l'Ajuntament. Així, es podrà controlar la població i, en conseqüència, beneficiarà la sanitat dels conreus.

Arxivat a: General
Plaga de bernat marró
Plaga de bernat marró

Arxius adjunts