Portada > Actualitat > Notícies > El Ple extraordinari debat sobre el procés participatiu dels usos de la Font del Rieral

El Ple extraordinari debat sobre el procés participatiu dels usos de la Font del Rieral

30/03/2021

La ciutadania pot fer propostes a través del Decidim fins aquest diumenge 4 d’abril

El Ple extraordinari del passat dijous 25 de març de 2021 va aprovar per majoria que el disseny presentat pel govern pel procés participatiu per decidir els usos de l’equipament de la Font del Rieral és adequat. El punt es va aprovar amb els vots a favor de Poble Unit i els vots en contra dels tres partits de l’oposició.

Marta Domínguez, regidora de Participació, va explicar que “el procés comença amb la fase participativa per part de la ciutadania, la qual fa propostes d’usos, a través d’una eina de la Diputació de Barcelona, la plataforma Decidim, que s’està utilitzant a altres ajuntaments”. Domínguez va afegir que també s’ha fet “un tour virtual en forma de vídeo per ensenyar les instal·lacions, ja que no es pot visitar per la situació actual de les obres”.

Ramon Vilageliu, regidor d’Independents-ERC, va remarcar que “hi falta una part molt important que és la preparació, un pas que està molt pautat en la guia de com fer processos participatius”. Vilageliu va considerar que “cal un consens polític, sinó el procés neix coix” i que “la ciutadania no pot fer una pluja d’idees”, a més que “caldria definir un univers de diferents actors que hi haurien de participar”. Independents-ERC es va mostrar favorable a mantenir l’edifici com a escola bressol, ja que, segons Ramon Vilageliu, “no es pot canviar l’ús d’un edifici que s’ha fet exclusivament per ser això”. En relació amb aquest punt, l’alcalde Francesc Bonet va parlar d’altres edificis que bé s’han reformulat, com l’antiga biblioteca en un espai audiovisual o La Fàbrica en un centre cívic. A més, Bonet va destacar que “l’altra escola bressol no està plena”.

El regidor de SER-CP, Abraham Requena, va defensar que “un procés com aquest ha de garantir que tothom pugui participar-hi”, fet que en aquest cas “deixa molta gent al marge perquè tot es fa en format digital”. Requena també va destacar que “dues jornades telemàtiques són insuficients” i que “les propostes les ha de fer el govern i la ciutadania escull, no a l’inrevés”. El regidor a l’oposició va criticar el percentatge de participació, el qual “a dia d’avui és de l’1,2%”. En aquest sentit, l’alcalde Francesc Bonet va respondre que “les votacions són al juny i encara hi ha marge”, alhora que va animar a la ciutadania a participar del procés. En referència a la bretxa tecnològica, Marta Domínguez va puntualitzar que les propostes també es poden fer en paper amb el díptic que s'ha fet arribar a totes les llars.

Per la seva banda, Susana Barroso, regidora de Ciutadans, es va mostrar d’acord amb la resta de grups de l’oposició, ja que, segons la regidora, “la ciutadania no pot facilitar la feina del govern”. Barroso va explicar que la preferència del seu partit és fer-hi un centre per a gent gran.

Cristina Gallego, regidora d’Independents-ERC, va explicar que el dia anterior havia participat en una de les jornades i va criticar el fet d’haver de valorar uns usos que desconeixia, considerant el sistema de no ser “honest”. En aquest sentit, Marta Domínguez, va explicar que “a la sessió es van discutir uns usos que havien sortit de la mateixa sessió i que havien fet altres persones” i que, per tant, formava part de la dinàmica de treball.

Francesc Bonet va assegurar que fa temps que s’està treballant en aquest procés participatiu i que, de fet, “amb la situació actual generada per la Covid, encara té més sentit que sigui en format digital”, tot i que igualment s’ha habilitat un punt de votació i suport tècnic al Punt Jove La Taka per facilitar el procés, la presentació de propostes i les votacions. Bonet va parlar de la seva voluntat de “donar veu a la ciutadania” i va assegurar que “encara que aquest no sigui perfecte, els propers processos participatius segur que aniran millorant”.

La regidora de Participació, comparant els diferents processos participatius existents, va parlar de l’aposta del govern “perquè la ciutadania estigui involucrada des del primer minut”. A més, va explicar que “la valoració de les propostes les farà el personal tècnic municipal de totes les àrees”. Per la seva banda, Pol Guerra, regidor de Joventut, Esports, Comunicació i Transparència, va destacar que “hi ha altres necessitats al poble i no es poden qüestionar les propostes de la ciutadania”. Guerra va explicar que el funcionament del procés és el mateix que se segueix a l’Assemblea Jove des de fa 16 anys i va proposar, per exemple, que l'equipament podria ser un espai pels joves de Santa Eulàlia. Pol Guerra va dir que la Font del Rieral “és un edifici privilegiat i està en mans de la gent decidir què fer-hi”.

Francesc Bonet, per cloure les intervencions, va destacar la voluntat del govern de comptar amb “la màxima participació” i va ressaltar que es compta “amb l’eina Decidim per fer-ho”.

Podeu veure el Ple extraordinari sencer al canal de YouTube de l’Ajuntament.

Ple Extraordinari 25 de març de 2021