Portada > Actualitat > Notícies > Santa Eulàlia implanta la nova taxa de residus a partir de l'1 de gener de 2022

Santa Eulàlia implanta la nova taxa de residus a partir de l'1 de gener de 2022

13/12/2021

A més, els dimecres caldrà treure la resta dins el cubell marró i no hi haurà carnets de paper per a la deixalleria

A partir de l'1 de gener de 2022, Santa Eulàlia de Ronçana aplicarà la nova taxa de residus al municipi, la qual premia les llars que fan un bon ús del servei Porta a Porta. Amb la nova taxa es pretén acostar-nos a que es pagui realment el que costa el tractament i el reciclatge dels residus que generem al municipi, que cadascú pagui per la quantitat de residus que genera, que qui no participi en el porta a porta i abandoni els seus residus pagui el cost de recollir-los i tractar-los com a resta i que qui millor recicli i menys resta generi pagui menys.

Així, a partir de l'any vinent, els habitatges en edificis plurifamiliars pagaran 162,77 euros l'any i els habitatges unifamiliars, 172,04 euros l'any. A més, rebran una bonificació del 15% per fer compostatge casolà i del 10% per utilitzar la deixalleria. Actualment, cada llar paga anualment 154,82 euros, però per tal de cobrir el cost del servei de recollida, tractament i gestió dels residus, l'Ajuntament hi aporta el cost restant, que és de 119,32 euros per habitatge l'any. Això significa que el cost real d'aquestes despeses ascendeix a 327,84 euros anuals per habitatge i, si li restem el retorn pels reciclables, suma un total de 274,14 euros l'any.

La taxa de residus tornarà a canviar al 2023, quan es penalitzarà amb el 50% a aquells habitatges que no participin del Porta a Porta (menys de 20 aportacions l'any anterior) i es bonificarà amb el 5% a aquells habitatges que generin poca resta (entre 16 i 26 aportacions l'any anterior). En el primer cas, la taxa dels habitatges en edificis plurifamiliars serà de 231,53 euros l'any i la dels habitatges unifamiliars, de 245,43 euros l'any. En el segon cas, els habitatges en edificis plurifamiliars pagaran 154,63 euros anuals i els habitatges unifamiliars, 163,90 euros anuals. A l'hora d'aplicar aquestes tarifes es tindran en compte els habitatges buits i les segones residències, entre d'altres.

Santa Eulàlia és un model d'èxit pel que fa al Porta a Porta, el qual ha permès assolir una recollida selectiva de 90%, reduir l'impacte ambiental del municipi i estalviar en costos de gestió, ja que s'envien menys tones a l'abocador i es percep el retorn de tots els reciclables.

A més, hi haurà dos canvis importants en el servei de recollida Porta a Porta. En primer lloc, els dimecres caldrà treure la resta dins el cubell marró i el vidre, com fins ara, dins el cubell vermell. En segon lloc, desapareixeran els carnets de paper per a la deixalleria. En aquest cas, caldrà descarregar-se l'app de l'Ajuntament i anar a l'apartat "Residus" per registrar les aportacions.

Arxivat a: Medi Ambient
Taxa de residus 2022
Tríptic taxa de residus 2022
Tríptic taxa de residus 2022

Arxius adjunts