Portada > Actualitat > Notícies > Santa Eulàlia s'uneix a la desena de municipis per crear la DOP Oli de Vera del Vallès

Santa Eulàlia s'uneix a la desena de municipis per crear la DOP Oli de Vera del Vallès

14/02/2022

Divendres es van reunir les 10 alcaldies per constituir una taula de municipis pel reconeixement d'aquesta Denominació d'Origen

Caldes de Montbui, Bigues i Riells del Fai, la Garriga, les Franqueses del Vallès, l'Ametlla del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Cànoves i Samalús, Sentmenat, Sant Feliu de Codines i Santa Eulàlia de Ronçana s'uneixen per impulsar la creació de la DOP Oli de Vera del Vallès. Els 10 municipis dels dos vallesos es van reunir divendres a Caldes de Montbui per tal de constituir una taula de municipis per aconseguir la creació i el reconeixement de la Denominació d'Origen.

Mas Curró, una de les finques que actualment produeixen oli amb aquesta varietat d'oliva amb oliveres centenàries, va ser l'escenari de la trobada, que va servir per posar en comú els interessos dels diferents municipis respecte a aquesta qüestió i plantejar les diferents alternatives existents per tal de reconèixer aquesta varietat d'oli. Per exemple, es va marcar com a línia de treball l'estudi de la viabilitat de crear una Indicació Geogràfica protegida, la relació d'aquesta eventual DOP amb altres varietats d'oliva cultivades al Vallès, el nom de la DOP o la definició de qui ha de ser l'organisme que impulsi oficialment la creació d'aquesta denominació.

El de Vera té una llarga tradició al Vallès, però encara és força desconeguda pel gran públic. L'oli de Vera es caracteritza per la seva durada i per la baixa acidesa, el que el converteix en un producte de gran potencial gastronòmic i culinari. La seva producció s'ha mantingut gràcies a petits productors. De fet, segons un estudi de la Cooperativa Agrària del Vallès, actualment consten 38 productors i es tenen comptabilitzades al voltant d'unes 13.000 oliveres de la varietat Vera en una superfície aproximada de 170 hectàrees. La majoria d'elles es concentren a la part alta de la Riera de Caldes, a la Riera de Sentmenat, la Vall del Tenes i el curs mitjà del riu Congost.

A la reunió hi van participar Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui; Dolors Castellà, alcaldessa de la Garriga; Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells del Fai; Sònia Tena, regidora d'Agricultura i Medi Ambient de les Franqueses del Vallès; Pep Moret, alcalde de l’Ametlla del Vallès; Oriol Lozano, alcalde de Palau-solità i Plegamans; Marc Verneda, alcalde de Sentmenat; Mercè Serrataco, alcaldessa de Sant Feliu de Codines; Anna Montes, regidora de Cultura, Benestar Social i Polítiques de Gènere de Santa Eulàlia de Ronçana i Josep Cuch, alcalde de Cànoves i Samalús.

A dia d’avui, Catalunya té cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli: Terra Alta, Garrigues, Empordà, Siurana i Baix Ebre-Montsià.

Arxivat a: General, Promoció Econòmica
DOP Oli de Vera
DOP Oli de Vera
DOP Oli de Vera
DOP Oli de Vera