Portada > Actualitat > Notícies > Santa Eulàlia va celebrar el 8M amb actes culturals i reivindicatius

Santa Eulàlia va celebrar el 8M amb actes culturals i reivindicatius

14/03/2022

Una cinquantena d’assistents es van reunir a la sala Muriel Casals per commemorar el dia de la Dona

El passat 8 de març Santa Eulàlia de Ronçana va commemorar el 8M, Dia Internacional de la Dona, amb diverses activitats reivindicatives. Els actes havien ja tingut el tret de sortida el 4 de març amb el concert Madre, non mi far Monaca, amb All'Aura, dins de l'11è Cicle de Música Clàssica Eulaliana. I finalitzaran el 25 de març amb la taula rodona: Dona i món rural d'SlowRead SER i Terra de Dones a la Biblioteca.

 

La celebració d’enguany ha tingut un pes molt rellevant amb la programació d’activitats, sobretot culturals. La Regidoria de Polítiques de Gènere ha volgut posar en relleu la figura de la dona al món i sobretot donar importància a les dones de Santa Eulàlia. Tant és així que el 8 de març va quedar inauguradal'exposició 8M, recull d’entrevistes a dones de Santa Eulàlia publicades a l'Anuari Local. Així com l’Expo Dona de l'associació SER Foto dedicada a Les dones de la nostra vida.

L’exposició de fotografies es podrà veure fins al 20 de març; i els plafons de les entrevistes fins al 27 de març; totes dues a la sala Muriel Casals de La Fàbrica.

Anna Montes, regidora de Polítiques de Gènere, va fer un repàs de la singularitat de les dones de Santa Eulàlia així com destacar les dones entrevistades en els anuaris locals (1963-2021), una per una. Va explicar que de les 54 entrevistes, el 24% de les entrevistes eren a dones. De les 14 dones, quatre van ser perquè eren centenàries, dues mestres i quatre per ser de les més grans d’edat del municipi. Va aprofitar per reivindicar Santa Eulàlia de Ronçana com a municipi feminista, municipi que vol valorar el paper de la dona: “volem reconèixer i agrair la tasca que han fet totes les dones d’aquest municipi per fer de nosaltres les persones que som. Una feina solitària i invisible com és la cria i la cura dels fills i filles, la cura de les persones.”

Tot seguit, es va llegir el Manifest del Dia de la Dona, Declaració Institucional 2022 - Cap a una normalitat feminista. Es van apuntar totes les injustícies de gènere que avui en dia encara es viuen. També es va posar de manifest que les millores dels drets de les dones han estat gràcies a l’organització col·lectiva de les dones i es va reivindicar que la transformació feminista és una realitat imparable. Podeu llegir adjunt en aquesta notícia el manifest sencer.   

Per acabar la jornada es va dur a terme la taula rodona sobre Dona i Comerç, amb la participació de Ronçana Comerç Actiu. Espai on es van poder compartir anècdotes i experiències. La taula es va allargar gairebé dues hores.

Els actes d’aquell dia es va iniciar amb una sessió esportiva a càrrec de DonaRun i diferents activitats de sensibilització d’SlowRead SER. Van tenir la participació d’una cinquantena d’assistents i es va comptar amb la presència de Maria Vila i Pañach, la protagonista de l’Anuari 2003, de Can Vila, una referent de dona treballadora, al taulell, sempre a punt de cara al personal i també implicada en el municipi, en el grup de teatre i els pastorets.

Les activitats del 8 de març s’allarguen fins al dia 25. Pel públic més menuts, el 15 de març a la tarda a La Biblioteca es podrà gaudir de l'espectacle de contes infantils i taller de titelles La veritat de les princeses; i dimecres 16 de març, tindrà lloc el taller joc amb nines i cotxes; i el dimecres 23 de març el taller Idees d’ahir i avui per educar persones més lliures, tots dos tallers organitzats per L'Escola Bressol L'Alzina i l'AFA.

Arxivat a: Polítiques de Gènere, General
8M
Taula rodona Rcactiu
Slow Read
DonaRun
SERfoto Associació

Arxius adjunts