Portada > Actualitat > Notícies > La Setmana Crí.Tic debat entorn la salut i l’ús de l’aplicació del Tik Tok a l’Institut Vall del Tenes de Santa Eulàlia

La Setmana Crí.Tic debat entorn la salut i l’ús de l’aplicació del Tik Tok a l’Institut Vall del Tenes de Santa Eulàlia

26/05/2022

El Programa de Prevenció de Drogues (PPD) de la Mancomunitat i La Taka Punt Jove de Santa Eulàlia treballen conjuntament per valorar l’impacte de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, a l’alumnat de la Vall del Tenes

Aquest mes de maig l’Institut Vall del Tenes ha rebut la visita del tècnic de la Mancomunitat, del tècnic i del dinamitzador del Punt Jove La Taka amb motiu de la Setmana del Crí.TIC i del Programa de Prevenció de Drogues (PPD) de la Mancomunitat. Aquesta acció es va fer en paral·lel i de manera conjunta amb el servei de joventut de Bigues i Riells.

Les hores del pati es van convertir en un espai de conversa per tractar preventivament de salut i conductes de risc, i en concret de l’impacte de l’aplicació Tik Tok entre el jovent. L’alumnat, a part de participar en les accions proposades i compartir els seus casos particulars, també van ser enquestats pels tècnics per intentar treure conclusions de l’impacte de l’ús dels dispositius mòbils.

Les dinàmiques proposades pels tècnics volien posar en relleu tota la informació que cada usuari dona a les aplicacions i de com els algoritmes treballen per oferir continguts personalitzats i relacionats amb les cerques i suposats interessos de cada persona. Aquestes dades afavoreixen a l’addició de les aplicacions i al consum massiu de continguts i sobretot amb Tik Tok per la velocitat de captació d’interessos i retenció de les persones usuàries. Més enllà de remarcar aquest fet, també es van dur a terme activitats que mostraven la percepció irreal del temps d’ús dels dispositius. L’alumnat confessava les hores que creia que gastaven amb el telèfon i després revisaven a la configuració dels dispositius (opció Benestar digital) per descobrir-ne l’estona invertida.

Finalment, també s’instava a l’alumnat a una part més reflexiva de la descoberta. Amb preguntes entorn la importància que donen a l’ús que es pugui fer de les dades que cedeixen i també sobre l’ús real de l’aplicació del Tik Tok, amb l’exposició de contingut que pengen perquè aquest és obert a coneguts i desconeguts, a qualsevol persona del món.

Aquestes trobades van afavorir a constatar que la hipòtesi plantejada, un consum molt alt dels dispositius, i de la popular Tik Tok. A favor, el reconeixement desmesurat de l’ús de les pantalles i alhora coneixement de les eines que fiscalitzen o registren el temps d’ús de cada aplicació. Aquest darrer aspecte és important sobretot en comparació amb les persones adultes, que molts ignoren que disposen d’eines d’autocontrol. Des de la regidoria de Joventut es treballa conjuntament amb el Pla de Prevenció de Drogues de la Vall del Tenes en temàtiques de salut, sexualitat, addiccions i temes que s’hi relacionin.

Arxivat a: Educació, General, Joventut
Joves Programa de Prevenció de Drogues (PPD)
enquestes Programa de Prevenció de Drogues (PPD)