Portada > Actualitat > Notícies > La nova llei estatal de residus prohibeix la crema de restes vegetals

La nova llei estatal de residus prohibeix la crema de restes vegetals

18/10/2022

Amb autorització expressa, els professionals podran cremar en terrenys afectats per plagues o per risc d'incendi

Des de diumenge 16 d’octubre, la Generalitat de Catalunya ha retirat el tràmit de comunicació de crema que permetia fer petició de cremar restes vegetals. La finalització es deu a l’aplicació de la nova "Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular", que només permet cremes autoritzades a activitats professionals per motius fitosanitaris o per a la prevenció d’incendis. 

El que pretén la llei és que l’eliminació de residus es gestioni amb mesures que garanteixin la protecció de la salut humana i el medi ambient, i especifica que no està permesa la crema de residus vegetals generats en entorns agrícoles o silvícoles. La llei estableix que s'han de prioritzar altres processos com els biològics per al tractament de la matèria orgànica.

Algunes de les alternatives que s'ofereixen a les persones que necessitin gestionar els seus residus vegetals, és optar per l’autocompostatge per transformar el residu en abonament per a propi ús, o bé, la trituració de les restes i utilització en el mateix terreny. També queda l'opció de portar-les a un gestor de residus.

En casos de tenir terrenys afectats per plagues, s'autoritzarà a la crema de restes, sempre que no existeixin altres mètodes per evitar la propagació d'aquestes. També s'autoritzarà la crema de restes forestals per a la prevenció d’incendis quan no existeixin alternatives per la seva eliminació. En tots dos casos i únicament per a activitats professionals, es podrà fer sol·licitud de permís a través d'aquest enllaç.

Altres enllaços d'interès:

  • Cercador de gestor de residus: https://sdr.arc.cat/modemp/ListGestors.do  La consulta s’ha de fer seleccionant l’opció “V83-compostatge” en el camp “Tipus de gestió”
  • Autorització per a la realització d'activitats amb risc d'incendi forestal, cremes de restes vegetals per motius fitosanitaris i comunicació de focs d'esbarjo:  https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776_Autoritzacio-per-a-la-realitzacio-dactivitats-amb-risc-dincendi
  • Els cultius i plagues que la normativa permet eliminar mitjançant la crema, fins al moment, són les següents i les podreu trobar a l’informe del IRTA del següent l’enllaç: https://agricultura.gencat.cat/web/.content/02-tramits/enllacos-documents/08776/m0276-an11.pdf

Per a resoldre dubtes us podeu posar en contacte amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural al  936 349 200 o bé telemàticament en aquest enllaç.

Per ara aquestes són les mesures a seguir, s'informarà degudament de les possibles modificacions que hi hagi al respecte.

 

Arxivat a: Atenció a la ciutadania, General, Medi Ambient
prohibició de Crema de restes vegetals
infografia crema de restes vegetals

Arxius adjunts