Portada > Actualitat > Notícies > BAN sobre autorització de les fogueres i de pirotècnia de Sant Joan i Sant Pere

BAN sobre autorització de les fogueres i de pirotècnia de Sant Joan i Sant Pere

16/06/2023

Davant la situació d'excepcionalitat per l'alt risc d'incendi, l'Ajuntament de Santa Eulàlia prohibeix les fogueres de particulars

La situació actual de risc alt d'incendi forestal deriva, principalment, del llarg episodi de sequera generalitzat a tot el territori, donades les poques pluges registrades i el conseqüent estrès hídric que pateixen els boscos. Davant d'aquesta situació i de cara a les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, l'Ajuntament de Santa Eulàlia fa una crida a fer un bon ús del material pirotècnic i evitar incendis.

El BAN publicat per l'Ajuntament determina que:

  • No es podrà encendre cap foguera al municipi, a excepció de la que es portarà a terme a la plaça de l’Església, que compta amb la preceptiva autorització així com amb els mitjans de vigilància i extinció adients. La Generalitat de Catalunya, des del servei de prevenció d’incendis ens ha comunicat que NO s’autoritzaran sol·licituds INDIVIDUALS per particulars.
  • Resta especialment prohibit l’ús de pirotècnica a menys de 500 m de zona forestal. Els petards que tenen més risc de provocar un incendi són els coets i altres materials voladors, les fonts i altres que generen moltes espurnes. Estan prohibits els fanalets voladors.
  • En el cas que un particular faci ús de la via pública per al llançament de petards, aquest s’haurà de fer responsable de la neteja de la via pública, així com de les conseqüències que els petards que ha llançat puguin causar. Des de l’Ajuntament us demanem responsabilitat i que seguiu en tot moment els consells per a la celebració de revetlles promoguts pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i de Protecció Civil.

La celebració de Sant Joan és una festa tradicional i molt arrelada al territori, amb la participació de tots els públics. Conté una gran riquesa ritual i simbòlica: el foc, però també el menjar, les cançons i altres pràctiques que en són elements essencials. A més, té una significació específica, ja que coincideix amb el solstici d'estiu i és el tret de sortida per gaudir de les activitats a l'aire lliure i de les vacances.

Tal com indiquen les dades, un nombre elevat dels incendis forestals durant les revetlles deriven de l'ús de pirotècnia per part de particulars en activitats no organitzades, on no hi ha mesures de seguretat específiques. Els incendis es vinculen, sobretot, a coets i articles pirotècnics voladors en general i a les fonts i altres articles pirotècnics similars. D'altra banda, les activitats organitzades per Ajuntaments i entitats i, en general, l'ús professional de la pirotècnia compten amb processos d'autorització i mesures de seguretat que redueixen els riscos.

 

Adjunt a aquesta notícia hi trobareu el BAN complet.

Arxivat a: Alcaldia, Medi Ambient
BAN fogueres 2023

Arxius adjunts