Portada > Actualitat > Notícies > "Treu-te el plàstic del cap" per destronar la cultura de l'usar i llençar

"Treu-te el plàstic del cap" per destronar la cultura de l'usar i llençar

03/07/2023

Avui, 3 de juliol, se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses impulsat per Rezero

Santa Eulàlia de Ronçana va aprovar al febrer de 2020 una moció per declarar el municipi lliure de plàstics, per això l'Ajuntament s'uneix al moviment mundial contra el plàstic d'un sol ús, amb accions durant tot el mes de juliol i, en concret, avui en el Dia Internacional Lliure de Bosses. En aquest sentit, Santa Eulàlia se suma a la campanya "Treu-te el plàstic del cap" i al moviment mundial #BreakFreeFromPlastic

Les bosses de plàstic tenen un alt contingut en elements contaminants i són difícilment reciclables; a més, són el símbol emblemàtic de la cultura d'un sol ús. Si bé les administracions públiques han promogut en els darrers anys lleis, plans i acords voluntaris per donar-hi solució, les dades mostren que encara hi ha molta feina a fer.

Des de Rezero, fundació de la que Santa Eulàlia forma part, consideren que la prohibició de la distribució gratuïta de les bosses lleugeres de plàstic és una mesura insuficient i que, per aconseguir que la prevenció de residus esdevingui realment un dels eixos estratègics de la sostenibilitat a l'Estat, cal una visió sistèmica del problema i polítiques transformadores. Tanmateix, el fet que les bosses compostables siguin gratuïtes pot provocar que els consumidors triïn aquesta opció per un criteri econòmic i no es canviïn els hàbits de compra, encara que les bosses compostables també tenen un impacte ambiental: consum energètic, emissió de gasos amb efecte hivernacle, abandonament en el medi natural o mala gestió del residu.

L'Alianza Residuo Zero afirma que en el dia a dia podem anar fent petits gestos per reduir l'ús de les bosses d'un sol ús. Actualment hi ha moltes i diverses opcions per evitar-les: portant el teu carretó de la compra o bosses fetes d’un material que et permetin rentar-les i fer-les servir moltes vegades, com la tela. En alguns comerços, també pots trobar bosses de diverses mides, amb nansa o sense nansa per comprar tot tipus de productes. Per comprar productes més fràgils, en comptes de la bossa, també és molt útil l’ús de la carmanyola.

Arxivat a: Medi Ambient
Dia Mundial Lliure de Bosses