El ple municipal aprova la delegació del servei de recollida d'escombraries al Consorci de Residus del Vallès Oriental
L’alcalde també informa de l’acord arribat amb els propietaris dels terrenys de Can Feu i Torre del Gos
El Ple ordinari celebrat aquest passat dijous a la Biblioteca-Joan Ruiz i Calonja, va servir per aprovar per unanimitat la delegació del servei de recollida d'escombraries municipals al Consorci de Residus del Vallès Oriental, d’acord amb el text del conveni. El regidor de Medi Ambient, Jordi Orriols, va explicar que l’empresa del Consorci, SAVOSA, té l'avantatge de pertànyer al món municipal i no a l’industrial, com era el cas d’URBASER. “El conveni recull les mateixes condicions del model de recollida que teníem fins ara, incorporant un canvi en el model de gestió, passant de privada a pública”, va afegir Orriols. “A més a més, aquest conveni té un punt clau, i és que pot ser modificat per anar, en el futur, al sistema de recollida que nosaltres vulguem. Està clar que el sistema actual no agrada i per això, a través del consell Medi Ambiental, hem de donar una resposta als ciutadans”. Una resposta que el govern de Poble Unit vol articular a través d’una consulta popular per decidir entre tots els santaeulaliencs i santaeulalienques quin és el millor sistema de recollida d’escombraries a implantar al poble de Santa Eulàlia.
El regidor d’I-ERC, Ramon Vilageliu, va voler fer una retrospecció del model de recollida d’escombraries dels últims 12 anys al nostre poble, destacant que quan a l’any 2006 es va passar al sistema de recollida porta a porta, el volum de matèria orgànica recollida va passar de 0 a 584.000 quilos. “A finals de 2012, amb el canvi de model imposat per l’anterior govern, vam passar a ser un dels pobles que millor reciclava al Vallès Oriental, a ser un dels pitjors”, va recalcar. Vilageliu va atorgar un vot de confiança a SAVOSA al·ludint que “ens dóna més seguretat pel fet que no té la intenció de guanyar diners. Tot i que no ens agrada el sistema, donarem un sí perquè entenem això com un procés”. El regidor Jordi Orriols va constatar les dades aportades per Vilageliu, afegint que s’havia passat d’un 78% de recollida selectiva els anys 2010 i 2011, a estar per sota del 50% amb dades de novembre del 2016.
El regidor de PDeCAT, Francesc Montes, va explicar que el plantejament de signar el conveni amb SAVOSA era atractiu, però que el dubte podia sorgir en l’aspecte econòmic, ja que entenien que l’estalvi per a l’Ajuntament no es començaria a percebre fins al 2019. “Amb els nostres càlculs entenem que amb un estalvi de només 20.000 euros l’any, qualsevol incidència que pugui sorgir, com per exemple amb un dels vehicles de recollida, pot suposar un risc”. El regidor Jordi Orriols va explicar que els números del primer any ja suposaven un estalvi. “Amb URBASER pagàvem uns 310.000 euros l’any, que restant-li l’amortització del camió de recollida quedaven en 290.000. En canvi, amb SAVOSA passarem a pagar-ne 247.000”. El també regidor de PDeCAT, Esteve Aymà, va demanar que al conveni s’hi sumés una memòria justificativa per part de SAVOSA “tal i com així ho indicava la llei”.
El regidor del PSC, Abraham Requena, va constatar que era una evidència que el reciclatge al poble de Santa Eulàlia “anava a la baixa”, ja que “amb el porta a porta es reciclava, i ara això ja no es fa”. “Amb SAVOSA eliminem el benefici industrial, i això beneficia els ciutadans i ciutadanes de Santa Eulàlia”, va afegir. Requena va destacar el fet que amb el nou conveni de SAVOSA els treballadors adscrits tindran un salari mínim garantit de 1.000 euros mensuals, a més a més de millors condicions laborals. Per últim, la regidora d’ICV-EUiA, Elvira Mas va indicar que les dades mostrades en quan a recollida selectiva eren molt tristes. “Passar de ser el segon poble del Vallès que millor reciclàvem a ser dels pitjors és lamentable”.
Un altre dels punts destacats del ple, va ser la resolució d’alcaldia on Francesc Bonet va explicar l’acord en que s’havia arribat amb els propietaris dels terrenys de Can Feu i Torre del Gos. Una sentència que l’Ajuntament pagarà en 4 anualitats i on el cost total ascendeix a 260.316,08 euros, als que cal sumar-li el 3% d’interessos, de 8.564,23 euros. En el document adjunt a aquest pantalla, podeu descarregar-vos la resolució d’alcaldia referent a aquest assumpte.
Per últim, en l’apartat de mocions, el PSC va presentar-ne 3. La primera d’elles, aprovada per unanimitat, va ser per demanar la construcció d’una rotonda a l’accés de Santa Eulàlia venint de Caldes de Montbui degut a l’increment de trànsit dels últims anys. “Aquesta carretera travessa 2 barris i hi ha hagut ja diversos atropellaments. Cal una rotonda, o si per mides no és possible, un sistema semafòric o llums”, va explicar Requena. La segona de les mocions, també aprovada per unanimitat, va ser per demanar l’inici urgent dels processos de concertació territorial amb els Municipis en matèria d’ocupació. “A Santa Eulàlia hi ha un atur de l’11,46%, amb 356 persones sense feina, que necessiten l’ajuda del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya). Cal que la gent del SOC tinguin condicions òptimes i de qualitat per ajudar els nostres ciutadans a trobar feina”, va explicar el regidor socialista. L'última de les mocions, aprovada amb el vot favorable del PSC i l’abstenció de la resta de grups del consistori, va servir per intentar recuperar les places residencials per a gent gran i centres de dia al municipi. De fet, la resta de grups del consistori van estar d’acord amb el fons d’aquesta moció, però van decidir abstenir-se ja que ja havia estat portada i aprovada al Parlament. En els documents adjunts a aquesta pantalla podeu descarregar-vos totes les mocions presentades durant el ple ordinari d’aquest passat dijous.