Portada > Actualitat > Notícies > Activats en fase de prealerta els plans d'emergència per nevades i vent

Activats en fase de prealerta els plans d'emergència per nevades i vent

08/01/2021

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que les nevades s’estenguin dissabte a tot Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat en fase de prealerta el pla NEUCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya d'un episodi de nevades que va començar ahir dijous a les Terres de l'Ebre i que es preveu que siguin generalitzades de cara a dissabte. Avui la cota de neu baixa a zero i es preveu que pugui nevar al terç sud de Catalunya, sobretot a partir de la tarda i fins la matinada. De cara a dissabte, la previsió és que les nevades es generalitzin a tot Catalunya, excepte el Pirineu de Lleida, i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí.

Protecció Civil recomana a la ciutadania que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. En aquest enllaç podeu consultar els consells de Protecció Civil davant les nevades.

Protecció Civil també demana al sector del transport que consulti l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l'itinerari, i que estigui contínuament informat de les restriccions a camions que es puguin produir, a través de la pàgina web d'incidències viàries del Servei Català de Trànsit. 

També s'ha posat en fase de prealerta el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) per la previsió de cara a dissabte. Segons la previsió, el vent podrà superar els 72km/h per a les comarques del litoral, prelitoral i part interior del país, sobretot a cotes altes.

Cal extremar les precaucions a les zones on bufi fort sobretot pel que fa a la conducció i a les activitats a l’exterior. També, i a nivell preventiu, cal fixar bé qualsevol element de decoració nadalenca de balcons i terrasses perquè no voli a causa del vent. Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

- Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

- En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.

- Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.

- Subjectar el volant de manera segura i forta.

Es recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

Més informació:

- Predicció i SMP: http://www.meteo.cat/prediccio/general

- Predicció municipal: http://www.meteo.cat/prediccio/municipal

- Incidències viàries: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm

- Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat

- Consells d'autoprotecció per a la població: http://interior.gencat.cat/ventades

Neucat
Consells nevades
Consells ventades

Arxius adjunts