Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament fa front als desperfectes de la tempesta d’aigua i pedra de diumenge

L’Ajuntament fa front als desperfectes de la tempesta d’aigua i pedra de diumenge

23/08/2022

Santa Eulàlia va viure un fort episodi de tempestes que va afectar l’arbrat, senyals, enllumenat i acumulació de terra i vegetació en diversos carrers del municipi

Aquest diumenge 21 d’agost, a la tarda, van caure fortes tempestes en diverses comarques de Catalunya. La pluja intensa, la pedra grossa i fortes ratxes vent van ser protagonistes de les tempestes que van descarregar al Montseny, Vallès, Maresme, Barcelonès,  Baix Llobregat i Osona. L’estació meteorològica de Caldes de Montbui va registrar 50,7 litres per metre quadrat en dues hores i una ratxa màxima de vent de 48,6 km/h. L’altra estació més propera a Santa Eulàlia, Granollers, va registrar 39,3 litres en una hora. La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar 2.189 llamps núvol-terra a Catalunya, dels quals 675 al Vallès Occidental i 538 al Vallès Oriental.

 

A Santa Eulàlia els Bombers, Protecció Civil i la Policia Local va actuar en una trentena d’ubicacions del municipi. La tempesta va ser força devastadora deixant la carretera de Barcelona parcialment inundada on també va quedar trencat i espatllat el semàfor del CAP, que ja està reparat. Nombrosos arbres, públics i privats, es van abatre, i també es van despendre branques de grans dimensions que van obstruir, conjuntament amb les fulles el clavegueram del municipi. Els incidents d’arbrat més destacats van ser: un roure de la bassa de Can Falgà, diversos arbres del bosc de l’Escola Ronçana, al camí de Can Burguès així com en diferents localitzacions del voltant del riu Tenes. A l’equipament municipal de La Fàbrica, els plataners del torrent també han quedat malmesos, així com la teulada de l’edifici, la tanca de la terrassa del bar i el parc infantil també va quedar afectat.

 

A tot el municipi, la terra, la vegetació, la grava o sorra es va estendre per diversos carrers del municipi que ja s’han allistat i una empresa externa s’encarregarà de retirar-ne les acumulacions durant els pròxims dies.

 

La forta tempesta va inundar diversos trams viaris, així com embussats diversos trams de la xarxa de recollida d’aigües pluvials. Avui al matí, l’empresa Drenatges Urbans del Besòs-Tordera ja ha iniciat les tasques de neteja d’alguns àmbits de la xarxa. Els àmbits més afectats són:

 • Carrer Aneto,
 • Carrer Font del Gat, i c. Fonteta
 • Carrer Balears, principalment entre els núm. 6-10.
 • Carrer Països Catalans, davant el núm. 37, reixa.
 • C. Pi Gros, inici Camí de terra de Can Tabaquet
 • C. Mare de Déu del Remei
 • C. Font de Sant Cristòfol.

 

També s’han registrat diverses caigudes de senyals viaris que es recol·locaran els propers dies:

 • Camí de la Bastida cantonada Ctra. de Barcelona: senyal informativa caiguda.
 • Camí de Caldes entrada a l’IES i Pavelló: senyal de prohibit circular caiguda
 • Carrer Josep Tarradellas cantonada camí del Gual (La Fàbrica): senyal d’estop caiguda
 • Carrer Lluís Companys i al carrer Hostalets: tanca caiguda

 

Santa Eulàlia de Ronçana i la Garriga són els municipis des dels quals es van rebre més trucades als Bombers durant tot l'episodi de tempestes. Els Bombers de Caldes van dur a terme 4 serveis al municipi i van fer una crida a la importància de mantenir els baixants, desaigües i embornals nets.

 

Afortunadament, no es van registrar talls de subministrament d’electricitat a conseqüència del temps de diumenge.

 

La tercera tinent d’alcalde, Marta Domínguez, va repassar tots els punts crítics després de la tempesta i conjuntament amb el departament de Medi Ambient i Serveis Territorials han programat totes les actuacions per a la neteja i reparació dels espais afectats. Aquestes actuacions s’allargaran durant tota la setmana a fi de deixar en condicions òptimes la via pública.

 

Petits desperfectes per l’aiguat a Santa Eulàlia

La Brigada va iniciar la mateixa tarda de diumenge actuacions per poder donar pas a la circulació que s’havia vist afectada pel roure caigut a la bassa de Can Falgà. Des d’ahir dilluns ja es van articular les reparacions de les zones més afectades. Pel que fa a l’enllumenat públic, es van posar en funcionament de nou els fanals que havien quedat apagats de la carretera de Barcelona i avui s’han reactivat els del camí de la Rovira. En aquesta línia quedarà pendent la recol·locació de tapes noves als fanals de la carretera de Barcelona. Pel que fa a la neteja, es van iniciar les tasques al barri del Rieral i a continuació s’ha procedit a retirar la fullaraca, branques i acumulacions de sorra dels carrers que ho requereixen. També s’han desembussat les canonades de La Fàbrica per a prevenir per a nous ruixats. Moltes de les taques s’han realitzat amb ajuda de maquinària externa de l’empresa Francesc Pou Padrós.

 

Foto incidència

Des del maig de 2018, l'app de l’Ajuntament permet a la ciutadania fer arribar els desperfectes que detecti a la via pública, com per exemple alertar sobre la xarxa de pluvials. A través de la pestanya “Foto incidència” es pot interactuar de manera dinàmica i efectiva entre el ciutadà i el consistori per notificar-ne l’avís.

 

Aquesta tempesta arriba després d’una onada de calor excepcional que ha causat una gran sequera, deixant rius i pantans sota mínims i grans incendis que al juliol. Aquests fenòmens es preveu que siguin més freqüents del que estem avesats. En dies com aquest veiem els bons efectes de les actuacions de neteja preventiva dels embornals del municipi.

Arxivat a: General, Medi Ambient, Mobilitat, Obres i Serveis, Urbanisme
Tempesta 210822
Tempesta 210822
Tempesta 210822
Tempesta 210822
Tempesta 210822
Tempesta 210822
Tempesta 210822
Tempesta 210822
Tempesta 210822
Tempesta 210822
meteocat 220821
meteocat 220821
meteocat 220821