Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament aprova el pressupost de 2023, que torna a superar els 10 milions d’euros i es converteix en el més elevat dels últims 12 anys

L’Ajuntament aprova el pressupost de 2023, que torna a superar els 10 milions d’euros i es converteix en el més elevat dels últims 12 anys

27/01/2023

Entre les inversions d’enguany hi destaca la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, finançat amb fons Next Generation

L’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana va aprovar en el Ple Ordinari de dijous el pressupost de 2023, que ascendeix a un total de 10.826.294,64 euros. Es tracta del pressupost més elevat dels últims 12 anys i supera, per segona vegada, els 10 milions d’euros, com ho va fer al 2021, que era de 10,01 milions d’euros.

Aquest pressupost manté la tendència expansiva dels darrers anys i és un 14,22% més elevat que el de l’any passat, que era de 9,48 milions d’euros. Així mateix, el Ple va aprovar el pressupost de l’Organisme Autònom Set Comunicació, de 109.250,39 euros. Els pressupostos es van aprovar amb els vots a favor de Poble Unit i SER-CP, i l’abstenció d’Independents-ERC. La regidora de C’s, Susana Barroso, va excusar la seva absència al Ple.

 

GARANTIR I INCREMENTAR SERVEIS PER A LA CIUTADANIA

Marta Domínguez, regidora d’Economia, va explicar que “és l’últim pressupost del mandat” i va assegurar que “s’ha fet un gran esforç perquè tots els serveis quedessin coberts, malgrat les dificultats per l’augment de la inflació dels últims mesos”. Segons Domínguez, “se segueix treballant per garantir i incrementar serveis que milloren la vida dels veïns i veïnes del municipi”. Alhora, la regidora va destacar “l’aposta per fer una Santa Eulàlia més autosuficient energèticament al mateix temps que es vetlla pel benestar social, manteniments, ensenyament, cultura, medi ambient, esports, participació i tot el necessari per aconseguir un poble més net, acollidor i respectuós amb el medi ambient”. Marta Domínguez va afirmar que han estat “prudents amb la inversió” en previsió de la possible sentència de Can Naps i “per no hipotecar el futur mandat amb un deute massa elevat”.

El regidor a l’oposició per Independents-ERC, Ramon Vilageliu, va recordar que es tracta d’un any d’eleccions i va reclamar el pla d’acció municipal. Vilageliu va entrar a comentar el capítol d’inversions i va dir que “hi ha altres accions que aporten beneficis per a la ciutadania que s’haguessin pogut fer”.

Per la seva banda, el regidor de SER-CP, Abraham Requena, va aportar el seu vot a favor, però amb un “sí crític”. “Dona resposta a problemàtiques que portem temps denunciant i ara s’incorporen com a acció de govern”, va justificar. Requena també va destacar que “s’aproven al gener i fins que no es facin efectius, aquests pressupostos tindran un recorregut molt curt, i més si hi ha eleccions”.

 

UN PRESSUPOST EN ANY ELECTORAL

S’ha hagut de dotar els pressupostos d’enguany amb un fort increment en la despesa corrent, principalment per l’augment de costos derivats de la inflació pel que fa als subministraments elèctrics i de gas. Aquesta despesa és un 39,29% més elevada que al 2022, passant de 464.000 euros a 646.000. Tot i això, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Ajuntament, la Biblioteca i l’Escola Ronçana i altres mesures d’estalvi energètic que estan en marxa ha permès suavitzar un impacte en els costos que podria haver estat superior. També hi ha hagut altres increments en la despesa corrent, com són els costos de personal pels augments salarials aprovats per llei i per l’aplicació esglaonada de la nova Relació de Llocs de Treball.

 

2,4 MILIONS D’EUROS  D’INVERSIÓ PER MILLORAR LA VIA PÚBLICA I ELS EQUIPAMENTS MUNICIPALS

El Pla d’Inversions de 2023 ascendeix a un total de 2.355.387,75 euros, dels quals 1.421.108,76 euros provenen de préstecs, un 33,55% més que l’any anterior. A aquesta xifra cal afegir-hi les subvencions previstes, de 912.188,81 euros; els recursos propis de l’Ajuntament, de 7.090,18 euros, i les quotes urbanístiques, de 15.000 euros.

Una de les inversions més destacades d’enguany és la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, a la qual s’hi destinaran 922.281,40 euros, finançats en gran part amb els fons Next Generation. Amb aquests fons també es preveu desenvolupar la segona fase de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Escola Bressol L’Alzina.

Pel que fa a les millores en urbanisme i via pública, el pressupost d’enguany inclou les obres de millora de la mobilitat a la cruïlla de la Carretera de Terrassa a Mataró, la C-1415b, amb el Camí de Caldes, amb la instal·lació d’un pas semafòric. També es preveuen nou actuacions en les voreres del municipi per millorar l’accessibilitat (128.000 euros), les obres del gual del Torrent del Sorral aigua avall (119.173,32 euros, finançat en un 50% pel Consorci del Besòs) i la compra d’un nou vehicle (un camió ploma) per a la brigada municipal, entre d’altres. A més, es preveu adquirir un nou vehicle per a Protecció Civil.

En termes de seguretat ciutadana, aquest pressupost contempla la compra d’un nou vehicle per a la Policia Local, la instal·lació de càmeres de seguretat en diversos punts del municipi i la remodelació de la comissaria de Policia.

El Pla d’Inversions de 2023 incorpora, per primera vegada, l’elaboració d’un Pla Director de la xarxa de clavegueram, dotat amb 98.000 euros. Alhora, es cobrirà una necessitat del poble amb l’ampliació del cementiri, una actuació que compta amb un pressupost de 150.000 euros.

En l’àmbit de l’ensenyament, es destinaran 94.060 euros a la creació de dues noves aules a l’Escola Bressol L’Alzina, en previsió de l’augment de la demanda per la gratuïtat d’I2. Les dues escoles també rebran més de 80.000 euros per les obres al pati d’infantil de l’Escola La Sagrera i la restauració del bosquet de l’Escola Ronçana.

Pel que fa a les instal·lacions esportives, que compten amb un total de 125.312,16 euros, es preveu que a Pinedes es repari la piscina i la il·luminació de les pistes de tennis i els fanals i al camp de futbol s’hi instal·larà un nou mòdul d’emmagatzematge, entre d’altres actuacions.

Finalment, en relació als equipaments municipals, a banda de les actuacions de manteniment i millora de l’Ajuntament, la Biblioteca i La Fàbrica, s’invertiran 90.000 euros en la restauració de l’edifici de La Campinya.

A 1 de gener de 2023, la ràtio d’endeutament és del 26,55% sobre drets reconeguts nets previstos, mentre que l’any passat era del 24,77%. La previsió de la ràtio d’endeutament a tancament de 2023, si es compleixen plenament les estimacions que consten al pressupost inicial, seria del 40,49%.

 

Adjunt a aquesta notícia hi trobareu tota la documentació relativa al pressupost de 2023.

Podeu visualitzar el Ple Ordinari del mes de gener complet al canal de Youtube de l’Ajuntament.

Arxivat a: Economia, Alcaldia
Ple gener

Arxius adjunts