Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament i l’Escola Ronçana engeguen un projecte per renovar el bosquet

L’Ajuntament i l’Escola Ronçana engeguen un projecte per renovar el bosquet

01/03/2023

A causa de la tempesta del passat mes d’agost, un fong va afectar 26 pins que s’hauran de talar

A partir del proper dilluns i durant tot el mes de març, l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana durà a terme un projecte de renovació del bosquet Ronçana, en col·laboració amb l’alumnat de 5è de Primària de l’Escola Ronçana. S’hi plantaran 15 nous arbres, amb una major separació que l’actual perquè puguin créixer fent ombra i no es facin tan alts i espigats com els pins que hi ha actualment, de manera que creixerà un bosc frondós. També es preveu plantar-hi algunes arbustives per oferir varietat i color al bosc.

Arran de la pedregada del passat 21 d’agost, el fong Diplodia va entrar per les ferides provocades per la pedra als brots i a les branques petites d’una quarantena de pins del municipi. Aquest fet, amb les condicions d’humitat i relativa fresca a la nit de finals de l’any passat, va afectar una sèrie d’arbres que ja estaven molt malmesos per la sequera. Alhora, la propagació del fong va ser molt ràpida i, tot i els tractaments d’endoteràpia i les actuacions amb fungicida i insecticida als pins, alguns peus estaven tan malmesos que no s'han pogut salvar.

Tres setmanes de treballs

Al llarg de la setmana vinent, del 6 al 10 de març, no es podrà accedir al bosquet Ronçana i es procedirà a la tala de 26 pins que estan morts. En aquests dies, i per garantir la seguretat dels vehicles, no es podrà estacionar al carrer Forn i a la part del carrer Sant Joan Bosco que delimita amb el bosquet. Durant la setmana següent, del 13 al 17 de març, es prepararan els forats per fer la plantació, que es durà a terme a partir del 20 de març, amb la col·laboració dels i les alumnes.

De tota manera, aquest calendari pot patir variacions en funció de la meteorologia de les properes setmanes.

Un bosquet de pins i alzines

L’alumnat de 5è de Primària que col·labora amb el projecte ja fa setmanes que treballa a l’aula la biodiversitat del bosquet Ronçana. Se’ls ha explicat la situació actual i el què va passar i la relació que té amb el canvi climàtic.

Justament per fer front a les temperatures més extremes, se substituiran els pins blancs per set pins pinyoners i vuit alzines. Els pins pinyoners permetran mantenir l’esperit del bosquet, i és una espècie més estable que el pi blanc i que tendeix a tenir menys malures. Les alzines, per la seva banda, són més resistents a la sequera i són molt estables i, per tant, tenen unes característiques òptimes davant un context de canvi climàtic, sobretot pel que fa al risc d’incendi.

Arxivat a: Medi Ambient
Bosquet Ronçana
Bosquet Ronçana
Bosquet Ronçana