Portada > Actualitat > Notícies > Finalitza el projecte de l'Ajuntament i l'Escola Ronçana de renovació del bosquet

Finalitza el projecte de l'Ajuntament i l'Escola Ronçana de renovació del bosquet

23/03/2023

L'alumnat de 5è de Primària va ajudar a plantar 15 nous arbres

Aquesta setmana ha acabat el projecte conjunt entre l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i l'Escola Ronçana per renovar el bosquet. Després de dues setmanes de treballs, aquest dimarts l'alumnat de 5è de Primària va col·laborar en la plantació de 15 nous arbres, set pins pinyoners i vuit alzines. Per tal que pugui créixer un bosc frondós, s'han plantat amb una major separació que els pins que hi havia perquè els nous arbres puguin créixer fent ombra i no es facin tan alts i espigats. De cara a la tardor, per estalviar aigua, també es preveu plantar-hi algunes arbustives.

Un bosquet resilient al canvi climàtic

Els i les alumnes de 5è van estar treballant a l'aula la biodiversitat del bosquet Ronçana i se'ls va explicar què va passar i la relació que té amb el canvi climàtic.

Els infants van fer una proposta de diferents espècies que podien ser plantades al bosquet i, amb l'assessorament tècnic d'especialistes de l'Ajuntament, es va optar per pins pinyoners i alzines. Els pins pinyoners permetran mantenir l’esperit del bosquet, i és una espècie més estable que el pi blanc i que tendeix a tenir menys malures. Les alzines, per la seva banda, són més resistents a la sequera i són molt estables i, per tant, tenen unes característiques òptimes davant un context de canvi climàtic, sobretot pel que fa al risc d’incendi.

Què va passar al bosquet?

Arran de la pedregada del passat 21 d’agost, el fong Diplodia va entrar per les ferides provocades per la pedra als brots i a les branques petites d’una quarantena de pins del municipi. Aquest fet, amb les condicions d’humitat i relativa fresca a la nit de finals de l’any passat, va afectar una sèrie d’arbres que ja estaven molt malmesos per la sequera. Alhora, la propagació del fong va ser molt ràpida i, tot i els tractaments d’endoteràpia i les actuacions amb fungicida i insecticida als pins, alguns peus estaven tan malmesos que no s'han pogut salvar.

És per això que s'ha engegat el projecte durant el mes de març i s'han hagut de talar 26 pins que estaven morts.

Arxivat a: Medi Ambient
Bosquet 21 març 2023
Bosquet 21 març 2023
Bosquet 21 març 2023
Bosquet 21 març 2023
Bosquet 21 març 2023
Bosquet 16 març 2023
Bosquet 16 març 2023
Bosquet 13 març 2023
Bosquet 13 març 2023
Bosquet 7 març 2023
Bosquet 7 març 2023
Bosquet 6 març 2023
Bosquet 24 febrer 2023
Bosquet 23 febrer 2023