Portada > Actualitat > Notícies > Santa Eulàlia clou amb un gran èxit de participació la iniciativa del comerç per ser residu zero

Santa Eulàlia clou amb un gran èxit de participació la iniciativa del comerç per ser residu zero

10/05/2023

El sorteig i un taller per a una menstruació residu zero van tancar dijous passat un mes dedicat a aquest objectiu

Dijous passat, 4 de maig, va tenir lloc el sorteig de 10 lots de productes reutilitzables, que tancava la iniciativa per fomentar les compres a granel per ser residu zero a Santa Eulàlia de Ronçana. Al llarg del mes d'abril, els comerços i restaurants del municipi han repartit 2.300 carmanyoles, 5.500 bosses de tela, 500 bosses de pa i 800 bosses reixades per fruita i verdura, que si els veïns i veïns utilitzaven de nou en una altra compra, participaven en aquest sorteig final. En total, s'han entregat unes 2.000 butlletes i l'organització ja s'ha comunicat amb les persones guanyadores.

La valoració de la iniciativa per part de l'Ajuntament, així com dels comerços i restaurants participants i de Ronçana Comerç Actiu, és molt positiva, especialment pel que fa a la bossa de tela, ja que és un element molt utilitzat. Tot i així, caldrà seguir treballant per fomentar les compres amb carmanyoles.

Després del sorteig, La Fàbrica va acollir un taller per donar a conèixer diferents propostes per a una menstruació residu zero. L'activitat, organitzada per l'Ajuntament, Rezero i l'Agència de Residus de Catalunya, va tractar els beneficis dels productes menstruals reutilitzables i les persones assistents van poder demanar un lot gratuït i personalitzat en funció de les seves preferències.

Així mateix, l'alumnat de l'Institut La Vall del Tenes va participar en unes sessions informatives sobre la regla residu zero i també rebran diferents productes menstruals reutilitzables.

Per un dia a dia sense residus

Cada vegada són més les persones que adopten models de consum responsables amb el medi ambient i que opten per fer una compra sense residus. Per exemple, la venda a granel, que sempre ha estat present al comerç de proximitat, torna a guanyar protagonisme i es fomenta amb les últimes lleis aprovades pel govern espanyol en matèria de residus i envasos.

Aquesta nova normativa obliga als comerços a acceptar envasos reutilitzables, atorga la responsabilitat de l'estat dels recipients a les persones consumidores i eximeix els comerços de qualsevol responsabilitat en relació a la seguretat alimentària. A més, els comerços a partir de 400 metres quadrats han de disposar d'almenys el 20% de la superfície destinada a l'oferta de productes sense embalatge primari. Això inclou tant la venda a granel com l’oferta de productes amb envasos reutilitzables.

Per altra banda, els restaurants estan obligats a tenir envasos per oferir als comensals que s’emportin les sobres del plat.

Arxivat a: Medi Ambient, Promoció Econòmica
Volem SER Residu Zero
Volem SER Residu Zero
Volem SER Residu Zero
Volem SER Residu Zero
Volem SER Residu Zero
Volem SER Residu Zero